Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Guam, insula americană fără nisip
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Guam, insula americană fără nisip. Acest teritoriu este o bază militară foarte importantă în Oceanul Pacific.
Guam este o insulă ce aparține Statelor Unite din nordul Oceanului Pacific. Ea este cea mai mare și populată dintre insulele Mariana. Guam se află la 9.300 km la vest de San Francisco și la 1.600 km de Manila, capitala Filipinelor. Capitala Guamului este Hagåtña iar populația insulei este de aproximativ 166.000 de locuitori.
Insula este divizată în două zone: un platou din calcar în nord și o zonă vulcanică în sud. Platoul este acoperit de o junglă deasă în timp ce regiunea vulcanică are doar iarbă. Interesant este că nicio plajă din Guam nu este acoperită de nisip, ci din corali.
Șerpii introduși accidentali au distrus populația păsărilor locale
Cel mai înalt punct de pe insulă se află în sud-vest, pe Muntele Lamlam, la o altitudine de 406 metri. Climatul Guamului este tropical. Temperaturile sunt constante de-a lungul anului și sunt între 20 și 30 °C.
Insula este acoperită de palmieri și de alte plante tropicale. Viața marină este bogată și pot fi găsite o mulțime de insecte fascinante. Din păcate, introducerea accidentală a șarpelui maro de copac, o specie nativă în Noua Guinee, a devastat populația locală de păsări.
Zeci de specii au dispărut complet astfel. De asemenea, acest șarpe a cauzat numeroase probleme din cauza faptului că se cațără pe liniile de curent și cauzează pene pe toată insula. Și multe mamifere mici au fost afectate de sosirea acestei specii invazive.
Este locuit de mii de ani
Guam a fost populat pentru prima oară acum 4.000 de ani de către indonezo-filipinezi. Descoperirile arheologice au scos la iveală faptul că în anul 800 î.e.n. pe insulă exista deja o societate complexă. Aceasta ridicase piloni de piatră ce serveau drept case comunale.
Ferdinand Magellan a ajuns în Guam în jurul anului 1521. Spania a fost prima țară care a pus stăpânire în mod oficial pe insulă în anul 1565. Cu toate astea, nu a existat nicio tentativă reală de cucerire până la sfârșitul secolului al XVII-lea.
Populația a fost decimată de spanioli
Spaniolii au vărsat mult sânge pentru a cuceri insula. De asemenea, aceștia au introdus și boli precum pojarul ce au decimat populația locală. Și taifunele din 1671 și 1693 au contribuit la pierderea vieților localnicilor. Guam a rămas în posesia Spaniei până în anul 1898, an în care a devenit teritoriu american în urma Războiului hispano-american.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, japonezii au aterizat în Guam. Aceștia au pus oficial stăpânire pe insulă pe 12 decembrie, 1941. Forțele Aliate au preluat puterea pe 10 august, 1944. Pe atunci, insula era o bază aeriană și navală importantă. În anul 1950, Guam a fost transformat în mod oficial într-un teritoriu al Statelor Unite. În anii 70’, Guam a început să vrea să se auto-guverneze. În anul 1978, insula a primit dreptul de ași crea propria constituție.
Nivelul de trai este ridicat
Nativii din Guam se numesc chamorros. Aceștia sunt de origine indoneziană, având, de asemenea, și trăsături spaniole, filipineze, mexicane și europene. Chamorros constituie aproape jumătate din populația insulei. O treime sunt asiatici cu origini coreene sau filipineze. Marea majoritate a locuitorilor sunt romano-catolici.
Educația este gratuită și obligatorie pentru copiii cu vârsta între 6 – 16 ani. Universitatea din Guam a fost deschisă oficial în anul 1952. Sistemul de sănătate este destul de avansat. El cuprinde spitale publice, private și militare, dar și clinici locale. Calitatea vieții este comparabilă cu cea a locuitorilor Statelor Unite.
Arta locală este reînviată
Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, satele erau principalele locuri de socializare. Acestea păstrau tradițiile și obiceiurile din Spania secolului XIX. Fiestele erau organizate în onoarea sfinților și erau considerate evenimente sociale și religioase ce aduceau la un loc toți locuitorii insulei. Cu toate astea, viața socială a locuitorilor s-a schimbat odată cu dezvoltările economice.
Arta și meșteșugul tradițional se bucură de o reînviere când vine vorba de popularitate. Există o mulțime de grupuri publice și private ce crează și promovează muzică, dansuri și alte forme de artă tradițională atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Muzeul din Guam se află în capitală și găzduiește lucrări de artă vizuală de pe toate insulele din Pacific.
Curiozități despre Guam
Hagåtña este unul dintre cele mai vechi orașe „europene” din Pacific.
Guam este primul teritoriu american care a legalizat căsătoriile între același sex.
Turismul este principalul sector economic al Guamului.