Sute de elevi vor descoperi cum funcționează localitățile. Ce presupun cursurile De-a Arhitectura
În acest an școlar sute de elevi vor descoperi cum funcționează localitățile în care trăim. Asociația De-a Arhitectura a încheiat procesul de formare al îndrumătorilor care vor preda cursuri de arhitectură și mediu construit. Profesorii înscriși în program alături de arhitecții voluntari vor ghida elevii din clasele I – IV într-o călătorie fascinantă de descoperire a lumii construite care ne înconjoară.
În acest an școlar un număr de 62 de clase s-au înscris în programele oferite de asociație. Dintre acestea, 40 de clase din 28 de școli, prin învățătorii claselor I și a II-a, vor parcurge cursul „De-a arhitectura mini”. Este vorba despre școli din București, Câmpulung, Pitești, Oradea, Cluj – Napoca. Lor li se alătură unități din Galați, Rovinari, Iași, Miroslava și Pașcani. Și elevii din Ciolpani și Snagov, Luduș și Târgu Mureș, Ploiești, Gura Humorului și Timișoara vor urma acest curs. Pe de altă parte, 22 de clase din 19 școli vor urma cursul „De-a arhitectura în orașul meu”. Ei vor fi îndrumați de învățătorii claselor a III-a și a IV-a. De curs vor avea parte elevii din București, Brașov, Cluj – Napoca, Miroslava, Ciolpani, Baia – Mare, Ploiești și Timișoara.
În total peste 1500 elevi, 62 profesori și 50 voluntari profesioniști vor descoperi cum funcționează localitățile în care trăim. Dintre clasele înscrise 14 sunt clase în rural. Alte 11 clase continuă cursul început anul trecut sau au încheiat unul dintre cele două cursuri complementare și îl încep pe următorul.
Despre cursurile De-a Arhitectura
În perioada iunie – iulie asociația a organizat atelierele de formare pentru echipele de îndrumători ale programului educațional „De-a arhitectura mini”. Asistența oferită de De-a Arhitectura școlilor a cuprins două etape de pregătire prealabilă obligatorie a celor ce vor susține cursurile opționale. Echipele sunt formate din profesorii claselor selectate și arhitecții voluntari ce îi vor sprijini. Prima etapă s-a desfășurat individual. Fiecare a parcurs un modul de formare online. Etapa a doua s-a desfășurat față în față. Ea a presupus participarea la un atelier de aplicații practice. Îndrumătorii arhitecți voluntari și cadrele didactice s-au întâlnit cu coechipierul sau coordonatorul local pentru a consolida colaborarea în pregătirea și susținerea orelor.
Pe de altă parte, în perioada iunie – septembrie, au fost organizate atelierele de formare pentru cursul „De-a arhitectura în orașul meu”. „Ne-am bucurat să fim din nou față în față, cadre didactice și arhitecți voluntari, la ultimul din seria celor trei ateliere de formare a echipelor de îndrumători care vor derula opționalul „De-a arhitectura în orașul meu”.
Emoția participanților s-a transmis și formatorilor. Și ne-a ținut în priză pe parcursul celor patru ore de atelier în care am exersat simulări de diferite bucăți de lecție și am împărtășit experiențe. Le dorim tuturor ca ora de arhitectură să le aducă bucuria explorării și descoperirii acelor trăsături ale mediului construit care ne fac mai buni, mai inspirați și ne aduc mai aproape. Să ne revedem cu machetele orașelor imaginate de copii la expoziția de final de an”, a transmis dr. arh. Brîndușa Havași. Ea e coordonator De-a Arhitectura Vest și formator „De-a arhitectura în orașul meu”.