Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Wobbegong, rechinul covor
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre wobbegong, rechinul covor. Acest rechin își petrece marea majoritate a timpului camuflat pe fundul mării așteptându-și prada.
Wobbegong este numele generic dat celor 12 specii de rechin covor din familia Orectolobidae. Aceste ființe trăiesc în apele temperate și tropicale din vestul Oceanului Pacific și din Estul Oceanului Indian. De asemenea, ei au mai fost observați în apropierea Australiei și a Indoneziei. Una dintre specii ajunge chiar și în apropierea Japoniei.
Wobbegong este un rechin ce iubește să-și petreacă timpul pe fundul apei. De fapt, acesta este locul unde își petrece marea parte din zi. Majoritatea speciilor au o lungime de până la 1,25 metri. Cu toate astea, una dintre specii are exemplare ce pot ajunge până la trei metri.
Este un maestru al camuflării
Rechinul covor are abilități de camuflare uimitoare. Modelul de pe spatele său este simetric și este asemănător unui covor, acesta fiind motivul poreclei sale. Camuflajul îi permite rechinului covor să se ascundă între pietre pentru a prinde peștii mici ce se aflau din întâmplare în apropiere. Dinții wobbegongului sunt precum acele iar mandibula sa este foarte puternică.
În general, acești rechini nu reprezintă un pericol pentru oameni. Cu toate astea, au existat cazuri în care rechinul covor a atacat scufundători ce, din greșeală, au ajuns să înoate prea aproape de el. De-a lungul timpului au existat 50 de astfel de atacuri dintre care, din fericire, niciunul nu a fost fatal.
Rechinul covor este foarte flexibil. Acest lucru îi permite să muște cu ușurință o mână ce îl ține de coadă. Chiar dacă colții săi nu sunt cei mai lungi, mușcătura sa poate penetra până și costumele de scufundări. Odată prins în colții acestei ființe, este foarte greu să scapi din mușcătura rechinului covor.
Unii oameni îi țin ca și pești de acvariu
Chiar dacă sunt prea mari pentru a trăi în acvarii, mai multe exemplare de rechin covor au fost vândute pe piața de animale exotice. Există două specii de wobbegong de dimensiuni reduse ce sunt preferate de deținătorii de acvarii. De asemenea, aceste specii sunt mai liniștite decât restul. Cu toate astea, rechinul covor este cunoscut pentru faptul că-și devorează vecinii de acvariu.
Unii deținători de acvarii nu sunt însă atrași de faptul că rechinul covor este liniștit, preferând alte specii de rechini mai active. În general, wobbegongul este activ în timpul nopții iar metabolismul său este lent. Din această cauză, el nu necesită să fie hrănit des. Majoritatea rechinilor covor pot supraviețui fără probleme cu două mese pe săptămână.