Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Furnica panda, ucigătoarea de vaci
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre furnica panda, ucigătoarea de vaci. Deși are un aspect ce te face să vrei să o observi îndeaproape, această insectă are o înțepătură extrem de dureroasă.
Deși mulți oameni se tem de ele, pe glob există o mulțime de insecte adorabile și fascinante. Una dintre ele este furnica panda care de fapt nu este nici măcar furnică, ci o specie de viespi. Această insectă uimitoare a fost descoperită în anul 1938 în zona de coastă din Chile. Spre deosebire de furnici, această specie de viespi nu trăiește în colonii și nu are nici regine sau muncitori.
Nu este greu de înțeles de ce au primit aceste insecte porecla de furnici panda. Aspectul lor este foarte asemănător cu cel al urșilor asiatici. Cu toate astea, deși ar putea părea simpatice, nu ar trebui să vreți să vedeți aceste insecte îndeaproape. O altă poreclă a furnicii panda este „ucigătorul de vite”. Femelele acestei specii au o înțepătură extrem de dureroasă.
Masculii sunt foarte diferiți de femele
Aceasta este una dintre animalele cu cel mai pronunțat dismorfism. Dismorfismul sexual reprezintă diferențele dintre masculii și femelele unei specii. Precum am menționat mai sus, doar femelele pot înțepa. Cu toate astea, ele nu au aripi. Masculii sunt mai mari, au aripi dar nu pot înțepa. Diferențele dintre masculi și femele sunt atât de pronunțate încât oamenii de știință au crezut că sunt două specii diferite de insecte înainte să vadă procesul de împerechere.
Masculii sunt atât de mari încât, în timpul sezonului de împerechere, pot zbura ținând o femelă pe spate. După împerechere, femela este adusă înapoi pe sol ca mai apoi să se ascundă în bârlogul altor specii de viespi. Ulterior, larvele depuse de „proprietarii” bârlogului se vor transforma în gazdele larvelor de furnică panda.
Femela depune un singur ou lângă fiecare larvă descoperită în bârloage. După ce eclozează, larvele de furnică panda încep să se hrănească cu corpul gazdă, ajungând într-un final să-l ucidă. Odată ajunsă la maturizare, furnica panda se hrănește doar cu nectar.
Furnicile panda au un exoschelet extrem de rezistent. După cum poate știți, scheletul insectelor nu este în interior ca la mamifere. El se dezvoltă în exterior având un rol de protecție pentru organele interioare. Exoscheletul furnicilor panda este atât de puternic încât oamenii de știință au probleme în a-l străpunge cu un ac de metal.