Ministrul Educației asigură că școlile nu se vor închide din cauza frigului. Cum arată situația în Timiș
Zilele trecute Sorin Mihai Cîmpeanu asigura că școlile nu se vor închide din cauza frigului. Acesta a avut întâlniri cu inspectorii școlari generali și le-a comunicat instrucțiuni în legătură cu condițiile asigurate pe perioada sezonului rece. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a transmis situația județului, iar mai jos v-o prezentăm.
Ministrul Educației spune că se vor lua măsuri astfel încât elevii să nu fie nevoiți să treacă în online din cauza frigului în sălile de clasă. „Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie. În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ. Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile. Proiectul Legii educației „România Educată” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook.
Cum arată situația în Timiș
După declarațiile date de ministru, ȘTIRI PENTRU COPII a încercat să ia legătura cu mai multe inspectorate școlare. Inspectoratul Școlar Județean Timiș (ISJ Timiș) a transmis astăzi o situație detaliată referitoare la încălzirea din unitățile de învățământ. „Din informațiile primite de la Unitățile de învățământ situația este următoarea:
„În Municipiul Timișoara majoritatea unităților de învățământ sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, respectiv la COLTERM, care până în prezent nu a pornit încălzirea. Deci in Timișoara unitățile de învățământ sunt neîncălzite. Sunt câteva excepții la unitățile de învățământ care dispun de centrale termice proprii: Grădinița PP2, Grădinița PP 53, Grădinița PP 48, Grădinița PP 45, Școala Gimnazială nr. 19 – un corp de clădire, Școala Specială Profesională „Gh. Atanasiu” la care se adaugă unitățile de învățământ particular care beneficiază de încălzire în mare parte.
În județ sunt multe unități care beneficiază de căldură. Dar și unități care consideră că bugetul este insuficient pentru plata căldurii cum este cazul Liceului Tehnologic Jimbolia, Școala Gimnazială Jimbolia. Funcționează căldura în Brestovăț, Pișchia, Dumbrava, Giroc, Săcălaz, Mănăștiur, Biled, Curtea, Moravița, Tormac și altele.
Probleme legate de încălzire au următoarele unități de învățământ: Școala Gimnazială Șandra – este debranșat de la rețeaua de gaz pentru neplata facturilor, Clubul Sportiv Lugoj – contract expirat, iar E-ON nu mai vrea să semneze un nou contract cu unitatea de învățământ, Școala Primară Cornești și Grădinița Cornești nu au aprovizionate lemne pentru încălzire”, transmite ISJ Timiș.
Situația în alte județe
La solicitarea redacției au răspuns și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu (ISJ Sibiu). Acolo se pare că situația e bună. Nu sunt cazuri în care copiii n-ar putea merge la școală din cauza frigului. „În prezent nu sunt asemenea cazuri. Nu avem solicitări din partea unităților de învățământ pentru suspendarea cursurilor”, spun cei de la ISJ Sibiu. Și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a răspuns la solicitarea făcută de noi. „În acest moment, la nivelul Inspectoratului Școlar Hunedoara, nu sunt identificate situații care să împiedice desfășurarea actului instructiv – educativ, în bune condiții. În niciuna din unitățile școlare de pe raza județului Hunedoara. La momentul acesta nu ne-au fost sesizate unități școlare care să nu aibă soluții în cazul înregistrării de temperaturi scăzute, la nivelul localităților lor”, transmit reprezentanții ISJ Hunedoara.