Temnița Împăcării. Soluție pentru cuplurile aflate în prag de divorț
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Timp de două secole, până în anul 1967, cuplurile care se certau sau doreau să divorțeze erau supuse unei încercări de împăcare. Cei doi erau nevoiți să petreacă trei zile și trei nopți închiși în Temnița Împăcării. Conform europafm.ro aceste încăperi erau special amenajate în turnurile bisericilor din Județul Sibiu. Soții împărțeau o singură camera, o singură farfurie, o singură lingură și nu aveau două obiecte de același fel. Chiar dacă cei doi erau închiși acolo, această temniță nu arăta deloc ca o închisoare, iar aceștia nu erau legați cu lanțuri. Soții nu aveau altă opțiune decât să vorbească, să împartă lucrurile și să coopereze.
Rezultatele provocate de temniță
Rezultatele celor trei zile petrecute în închisoarea pentru cupluri erau unele favorabile. Deoarece nu puteau face mai nimic fără să primească ajutorul partenerului, soții ajungeau să comunice și chiar să își amintească de motivele pentru care sunt împreună. În cele mai multe cazuri aceștia renunțau la ideea de divorț și rămâneau împreună.
Eliberarea din Temnițele Împăcării
Deși posibilitatea de a cere eliberarea era valabilă, nimeni nu a cerut să fie scos mai repede din Temnițele Împăcării. Sursa menționează faptul că autoritățile vremii se lăudau cu eficacitatea acestei metode de împăcare. La Slimnic, spre exemplu, doar trei cupluri au ales să meargă înainte cu procesul de divorț într-o perioadă de 200 de ani. În cazul în care soții continuau cu ideea despărțirii, aceasta era posibilă în Slimnic și Biertan, în ziua de duminică, pe perioada slujbei religioase din bisericile fortificate. Ceremonia de divorț era una civilizată și era făcută chiar în fața preotului.
Cuplurile care divorțau
În cazurile în care cele trei zile petrecute împreună nu aduceau împăcarea cuplurilor, aceștia primeau o pedeapsă dublă. Soții erau duși la zeci de kilometrii și erau obligați să stea șase zile în temnița împăcării, în Cetatea Biertanului. Cei doi erau eliberați doar în ziua a șaptea, de regulă duminica. Majoritatea cuplurilor alegeau să rămână împreună. Divorțul se întâmpla în aceeași temniță, în timpul slujbei de la biserică. Oamenii din comunitate aveau și ei posibilitatea de a participa la ceremonia de divorț.
Temnițele Împăcării astăzi
Deși Temnițele erau o metodă bună pentru a împăca soții, acestea nu mai sunt funcționale în zilele noastre. Ele există și astăzi și pot să fie vizitate la Slimnic. Cetatea Slimnic se află în localitatea sibiană cu același nume. Biertan și Slimnic erau localitățile cunoscute pentru astfel de temnițe în trecut. Anual sute de turişti vin în cele două cetăţi pentru a vedea celulele împăcării.
Chiar dacă Temnițele nu sunt amintite în documente oficiale, localnicii le cunosc istoria. Bisericile fortificate din zona Sibiu există încă din secolele XII-XVI. În perioada aceea satele au fost colonizate de populația germană, cunoscută sub numele de sași.