Invențiile au schimbat viața oamenilor. Căștile audio, unele din accesoriile preferate ale tinerilor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre căștile audio, ele fiind unele dintre accesoriile preferate ale tinerilor și nu numai.
Căștile audio sunt la mare căutare astăzi, însă până să se ajungă aici a fost nevoie de multă muncă. Povestea căștilor începe acum mult timp, mai precis prin anii 1880. Pe atunci căștile erau folosite doar de operatorii de centrală telefonică și cântăreau chiar și peste 10 kilograme, perechea, scrie headphonesty.com. Lucrătorul avea o cască atașată la un telefon și un microfon mare sprijinit pe umăr. Apoi, câțiva ani buni mai târziu, în 1891, un inginer francez pe nume Ernest Mercadier a brevetat ceea ce el a numit „bi-telefon”. Aceasta s-ar dovedi a fi prima versiune înregistrată a căștilor pentru urechi pe care le știm azi.
Evoluția căștilor de-a lungul timpului
Până să apară radioul a existat electrofonul. Acesta era un serviciu de abonament care le-a permis utilizatorilor să asculte spectacole de teatru live folosind căști conectate la linia lor telefonică. Căștile folosite atunci arătau asemănător cu cele pe care le folosim azi. Diferența era că, în loc să se sprijine pe partea superioară a capului, căștile erau ținute în mână cu o tijă în partea inferioară.
De-a lungul timpului au apărut fel și fel de modele de căști. Totuși, mulți oameni consideră că Nathaniel Baldwin ar fi inventatorul căștilor moderne. Asta fiindcă el a jucat un rol important în progresul căștilor. Practic, lui ar trebui să-i mulțumim pentru faptul că nu mai trebuie să ținem căștile în mână. Invenția lui Baldwin a inclus două căști căptușite și două benzi peste cap, astfel încât să poată sta confortabil, fără a fi nevoie de mâini.
Fără să-și dea seama de potențialul uriaș, Baldwin a inventat primele căști în bucătăria lui din Utah. Voia să realizeze un dispozitiv care să-l ajute să asculte predicile de la biserica sa, el fiind mormon. Cei pe care i-a contactat inițial pentru a finanța ideea, l-au batjocorit, nesimțind valoarea ei până când Marina SUA a preluat-o. Marina a plasat o comandă mare a acestor căști din cauza designului lor, care nu avea nevoie de o sursă de alimentare externă. Acest lucru a deschis o oportunitate uriașă de afaceri pentru Baldwin.
Apariția căștilor fără fir
În anii 1950, căștile nu erau ușor disponibile comercial. Utilizarea căștilor a fost limitată mai ales pentru militari și comunicații. Acest lucru s-a schimbat în 1958, când John Koss a dezvoltat un „sistem privat de ascultare”, fonograful Koss Model 390. El includea un recorder, un difuzor și o mufă pentru căști. Koss a dezvoltat, de asemenea, căști portabile numite Koss SP-3. Cu primele căști create special pentru ascultarea muzicii, inovația lui John Koss a deschis calea pentru mai multe progrese în tehnologia căștilor. În plus, ascultarea personală a muzicii a devenit din ce în ce mai populară.
Astăzi vedetele sunt căștile fără fir. În 2015 producătorul japonez de echipamente audio Onkyo a lansat primele căști cu adevărat wireless. Deși nu a fost o invenție chiar foarte nună, Onkyo a demonstrat că se poate și le-a deschis calea celorlalți producători. Doi ani mai târziu Apple a lansat AirPod-urile, iar de atunci pe piață apar tot felul de astfel de căști fără fir. E sănătos sau nu să folosim astfel de dispozitive? Deși se crede că nu sunt foarte sănătoase, nu putem spune cu certitudine asta. În ultima vreme se fac tot felul de studii pentru a stabili cât sunt de sănătoase aceste căști, iar rezultatele lor ne vor răspunde la această întrebare.