Ce este plagiatul și de ce a plagia reprezintă o faptă gravă
Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, a fost recent acuzat de plagiat. Ministrului Educației i se reproșează că a plagiat un curs universitar. Sursele Digi24 susțin că acesta ar fi copiat capitole din lucrările altor doi autori.
Ce înseamnă a plagia? Atunci când scriem ceva preluat de la alte persoane, spunând că noi suntem autorul, am săvârșit acțiunea de plagiat. Acesta vine în diferite forme și este întâlnit des mai ales la scoala primară și liceu. Dacă alegem să copiem temele sau lucrarea colegului, dacă scriem lucruri de pe internet în referatele predate, fără să punem ghilimele, dacă ne dăm drept autorul unei povești luate dintr-o carte, de exemplu, facem plagiat sau plagiem.
De ce este plagiatul un lucru rău
Poate vă întrebați cum vă poate afecta plagiatul? Ei bine, ca orice altă faptă care nu este permisă, plagiatul are și consecințe. Acesta este deseori practicat încă din perioada școlii. În cazul în care ați fost prinși la școală în momentul în care ați copiat, este posibil ca profesorul să vă pedepsească. O notă mică, nota scăzută la purtare sau chiar un alt test sunt în general urmările copiatului.
Chiar dacă copiii sunt cei care copiază cel mai des, adulții fac și ei asta. Prin postări pe Facebook, lucrări universitare, informații transmise etc. pentru care nu se menționează sursa sau autorul. Pedepsele pentru adulți pot avea consecințe mai grave decât o notă scăzută la purtare. Ei își pot pierde diploma, dacă se dovedește că au plagiat într-o lucrare de licență, disertație sau doctorat, sau chiar pot avea probleme legale.
Plagiatul este un lucru rău deoarece este o formă de furt. Este furt intelectual, ca să fim mai preciși. Dacă ne însușim cuvintele sau ideile unor alte personae, fără să menționăm sursa și să punem ghilimele la citat, putem fi acuzați de furt al proprietății intelectuale.
Cum putem evita plagiatul?
Este important să știm că atunci când profesorii ne dau un test sau un referat de făcut, ei vor să vadă modul în care gândim și cât de multe știm noi legat de un subiect. Pentru a evita plagiatul este cel mai bine să ne bazăm pe forțele proprii, chiar dacă nu pare mereu că informația știută este cea mai potrivită. Putem deci scrie ceea ce știm și să îmbunătățim pe viitor.
La fel de important este să ne documentăm, să citim din alte surse despre subiectul trata, și să cităm, cu ghilimele și autor, noua informație descoperită.
Nu este un lucru rău deloc să ne informăm de la alții. În cazul în care alegem să folosim informații spuse sau scrise de o altă persoană, aceasta trebuie menționată. Dacă sursa informațiilor este citată într-un referat sau într-o lucrare, aceasta este considerate o sursă de inspirație.
De ce se plagiază
Conform rit.edu elevii și studenții copiază din următoarele cauze:
Frica de a greși,
Din dorința de a lua o notă mai bună,
Din lipsa de timp pentru studiu,
Nu sunt interesați de temă,
Cred că nu o să fie prinși.
Motivele de mai sus nu reprezintă în nici un caz o scuză pentru a fura. Elevii sau studenții care ajung să copieze își oferă de la sine un avantaj nedrept față de colegii lor.