Cum și câte absențe se pot motiva în acest an școlar. Cât de des motivează părinții absențe
Schimbarea structurii anului școlar, prin renunțarea la cele două semestre, a adus modificări și în ceea ce privește absențele elevilor. Cum și câte absențe se pot motiva în acest an școlar vă spunem în cele ce urmează. În plus, părinții ne-au spus în ce condiții și cât de des motivează absențele copiilor lor.
Potrivit articolului 94 din Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, prezența elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic. Acesta consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absență. Motivarea absențelor se face de către învățător / profesor în ziua prezentării actelor justificative. În cazul elevilor minori, părinții sau reprezentanții legali au obligația de a prezenta personal învățătorului / dirigintelui actele justificative pentru absențele copilului său.
Motivarea absențelor se mai face și cu acte medicale. Actele medicale pe baza cărora se face motivarea absențelor sunt, după caz: adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverință / certificat medical / foaie de externare / scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie să aibă viza cabinetului școlar sau a medicului de familie care are în evidență fișele medicale / carnetele de sănătate ale elevilor.
Câte absențe poate avea un elev / an școlar
Conform aceluiași articol, un elev poate avea, pe întregul an școlar, 40 de absențe. „În limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învățătorului / institutorului / profesorului pentru învățământul primar / profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unității de învățământ”, se arată în lege.
Învățătorul / profesorul trebuie să păstreze la sediul unității de învățământ, pe tot parcursul anului școlar, actele pe baza cărora se face motivarea absențelor. Ele trebuie prezentate în termen de șapte zile de la reluarea activității elevului.
În ce condiții și cât de des motivează părinții absențele copiilor
Se pare că profesorii primesc destul de rar motivări din partea părinților. Majoritatea părinților spun că nu-și lasă copiii să meargă la școală doar atunci când au probleme medicale, iar în aceste cazuri motivările sunt date de medic. „Numai și numai când sunt răciți. În rest merg la cursuri, fără doar și fără poate! Pe primul loc sunt studiile, apoi restul”, spune o mămică. Părinții spun că elevii mai lipsesc de la ore în cazuri de urgență, cum ar fi un deces în familie.
Un fost cadru didactic îi sfătuiește pe părinți să îi motiveze pe elevi chiar și atunci când au evenimente fericite în familie. „Am fost profesor. Motivați la boală, dar și dacă aveți evenimente în familie: nunți, decese, aniversari importante. Susțin legăturile de familie. Prea multe lecții le uită , dar evenimentele rămân”, spune fostul cadru didactic.
În Germania, Belgia și Marea Britanie absențele nemotivate se plătesc de către părinți. „Lipsește de la școală doar cu scutire de la medic. Noi locuim în Belgia și nu există să lipsească copilul fără motiv bine întemeiat (adică boală). Pentru trei zile de absențe nemotivate plătim amendă 370 euro, de la patru zile în sus răspundem în fața poliției. Noi, ca părinți, putem face chiar închisoare”, spune o mămică. În Marea Britanie, conform altei mămici, fiecare absență nemotivată este plătită de către părinți cu 60 lire.