Începe toamna astronomică. Când are loc echinocțiul de toamnă
Dacă din punct de vedere calendaristic toamna a început la 1 septembrie, acum începe toamna astronomică. În 23 septembrie, adică mâine, are loc echinocțiul de toamnă.
Din punct de vedere astronomic, acesta e momentul în care longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 grade. Soarele trece practic din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. „Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare. În zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de șase luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii”, spun reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
În fiecare an echinocțiul de toamnă are loc fie în 22 septembrie, fie în 23 septembrie. Anul acesta evenimentul astronomic are loc în 23 septembrie, la ora 04:04. Începând cu această dată durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească. Asta până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
Echinocțiul de toamnă, marcat la Sanctuarul de la Parța
În județul Timiș, în localitatea Parța, se află cel mai bine păstrat sanctuar neolitic din România, unicat prin prisma descoperirilor din el. Acesta are o vechime de 7.000 de ani, iar piesa centrală a templului este o statuie de aproximativ 2 metri, cu două siluete alipite. Una are cap de femeie, iar ala un cap de taur. Se spune că pe peretele vestic al sanctuarului exista un orificiu care lăsa să pătrundă lumina soarelui în interior, pe capul de taur, doar două zile pe an. O dată la echinocțiul de primăvară și a doua oară la echinocțiul de toamnă. Aceste momente marchează începutul și finalul anului agricol. Sanctuarul de la Parța va deveni muzeu, cu bani europeni, prin intermediul unui proiect derulat de Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului.
Dicționar
Sanctuar: parte a unui lăcaș de cult unde se oficiază diferite ceremonii religioase, considerat ca loc sfânt; orice lăcaș de cult, orice loc destinat ritualurilor în cinstea unei divinități;
Neolitic: perioadă din istoria omenirii care a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră șlefuită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăritului; epoca pietrei șlefuite.