Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Calamarul colosal, monstrul din adâncul oceanelor
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre calamarul colosal, monstrul din adâncul oceanelor. Această creatură înfricoșătoare are cei mai mari ochi dintre toate ființele de pe glob.
Calamarul colosal este cea mai mare specie de calamari de pe glob când vine vorba de masă. El trăiește în apele reci ale Antarcticii, dar și în apele din sudul Americii de Sud, sudul Africii și de lângă Noua Zeelandă. Aceste ființe trăiesc la adâncimi în funcție de vârsta lor. Un calamar colosal tânăr trăiește la o adâncime de 0 – 500 metri, unul adolescent trăiește la o adâncime de 500 – 2000 de metri iar un exemplar adult trăiește la peste 2000 de metri adâncime.
Singura specie de calamari cu gheare pe tentacule
Primul specimen de calamar colosal a fost descoperit și descris în anul 1925. În anul 1981 a fost observat pentru prima dată un specimen adult. În 2003 un al doilea specimen a fost găsit și colectat pentru a fi studiat. În 2007 a fost capturat cel mai mare exemplar descoperit până în prezent. Acesta avea o greutate de 495 de kilograme și este expus în Muzeul Te Papa Tongarewa din Noua Zeelandă.
Calamarul colosal este similar cu ceilalți membri ai familiei. Cu toate astea, el este singurul care are gheare pe tentacule și pe brațe. Un exemplar adult poate avea (teoretic) o greutate de până la 600 – 700 de kilograme iar cel mai lung exemplar descoperit avea 10 – 14 metri. De asemenea, acest monstru marin este creatura cu cei mai mari ochi de pe glob.
Singurul său prădător este balena albastră
Comportamentul acestui monstru marin nu este foarte cunoscut. Se crede că dieta sa constă din pești mari și din specii de calamari mai mici. Metabolismul unui calamar colosal este foarte încet. Un adult de 500 de kilograme are nevoie de doar 30 de grame de hrană pentru a supraviețui. Din această cauză, cercetătorii sunt de părere că acest animal nu se deplasează, ci mai degrabă capturează peștii ce se află în apropierea sa.
Cel mai mare inamic al calamarului gigant este balena albastră. Au fost descoperite o mulțime de balene cu cicatrici pe spate, acestea fiind cauzate de ghearele calamarului. Acest monstru marin reprezintă principala sursă de hrană a balenelor în zona Antarcticii.
Are o vedere excelentă
După cum am menționat mai sus, ochiul unui calamar colosal este uriaș. Acesta are un diametru de până la 27 de centimetri. Dimensiunea sa îi permite să capteze mai multă lumină în apele adânci și întunecate. Interesant este că ochiul său strălucește în întuneric, fapt ce îl ajută în a atrage prada.
De asemenea, vederea sa este atât de bună încât poate observa posibili prădători de la peste 120 de metri distanță. Această abilitate este esențială pentru supraviețuirea calamarului colosal deoarece acesta nu are un auz deloc dezvoltat. Deși poate auzi frecvențe joase și poate detecta mișcările undelor de sunet, el nu percepe deloc sonarele balenelor.
Din fericire, calamarul colosal nu se află în pericol de dispariție. El nu sunt un interes pentru pescari, fiind capturat de cele mai multe ori accidental. Totodată, datorită faptului că trăiesc în apele sudice ale globului, întâlnirile dintre oameni și acești monștri ai adâncurilor sunt extrem de rare.