Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie unde trebuie să fii autentic, și anume meseria de blogger de lifestyle. Pentru a afla mai multe despre acest domeniu noi am stat de vorbă cu Raluca Harabagiu.
Meseria de blogger de lifestyle nu este ceva ce poate fi generalizat. Fiecare blogger are propriul stil și propriile trăiri. Pentru a afla mai multe despre acest domeniu nou și fascinant am stat de vorbă cu Raluca Harabagiu, care ne-a împărtășit câteva sfaturi, dar și secrete din culisele social media.
Blogul Ralucăi a luat naștere dintr-o nevoie personală acum trei ani. La acea vreme, ea se confrunta cu un burnout, adică era epuizată din cauza muncii. Inițial, blogul era un jurnal pentru Raluca, ea folosindu-l pentru a-și scrie emoțiile și trăirile.
În timp, bloggerița a început să dezvolte această idee și să abordeze mai multe subiecte ce o pasionau. Și-a creat rubrici despre călătorit, despre perioada ei de burnout, despre experiența sa ca mama și a luat chiar și interviuri unor oameni ce o inspiră.
Astfel, dintr-un mic proiect personal, blogul Ralucăi s-a transformat într-o mică afacere ce nu doar că o ajuta să se întrețină, dar care la rândul său poate să ajute alți oameni. Raluca a primit adesea mesaje de la persoane ce s-au simțit inspirate sau ajutate de articolele ei.
Fiind un domeniu nou, nu există o facultate de blogging. Asta nu înseamnă însă că oricine poate deveni blogger. Această ocupație necesită multă pasiune și interes. Raluca a fost pasionată de scris încă din școala primară.
De-a lungul anilor, ea a participat la o mulțime de concursuri de compuneri și de olimpiade, ca mai apoi să finalizeze un liceu cu profil uman și să urmeze cursurile unei Facultăți de Jurnalism și de Științele Comunicării. Deși nu este neapărat necesar, un astfel de studiu poate doar să ajute.
Programul unui blogger este dinamic și divers. Nicio zi nu este ca cealaltă. Totuși, fiind propria sa șefă și lucrând singură de acasă, Raluca a fost nevoită să învețe să se organizeze.
O săptămână în viața sa arată în felul următor: luni, marți și miercuri sunt dedicate întâlnirilor, interviurilor și participărilor la diverse evenimente. Mai apoi, zilele de joi și vineri sunt dedicate exclusiv scrierilor de articole. Pentru Raluca este foarte important să aibă două zile în care să se concentreze exclusiv pe scris.
Săptămânal, pe blogul Ralucăi sunt postate aproximativ patru articole. Deși ai crede că în acest domeniu este important să postezi cât mai mult, realitatea este alta. Calitatea articolelor unui blogger trebuie să fie constantă. Vor exista zile în care nu te vei simți la fel de inspirat. Asta nu înseamnă însă că trebuie să te forțezi să postezi ceva.
Când vine vorba de venit, blogging-ul poate fi o sursă de venit bună. Când spunem asta ne referim la faptul că poți trăi doar din această activitate. Cu toate astea, Raluca ne-a povestit că pe lângă blogul său, ea oferă și servicii de creștere pe rețelele de social media, se ocupă de Instagram și colaborează cu alte publicații. Pe scurt, un blog de succes îți oferă șansa de a te extinde în mai multe domenii.
Pe lângă autenticitate și talent la scris, un blogger de lifestyle trebuie să fie disciplinat. După cum am scris mai sus, vor exista zile în care nu vei fi în apele tale. În cazul unui articol personal, acest lucru nu ar fi neapărat o problemă. Poți oricând să îl scrii în altă zi.
Problema apare atunci când este vorba despre un articol pentru care ești plătit de un contractor. În astfel de situații trebuie să te concentrezi și să te străduiești să o duci la capăt. Un angajator nu o să accepte niciodată o scuză de genul „astăzi nu m-am simțit creativ sau creativă”.
O altă calitate importantă pe care un blogger de lifestyle trebuie să o aibă este empatia și atenția la detalii. El trebuie să aibă abilitatea de a observa lucruri pe care alții nu le observă.
Nu în ultimul rând, el trebuie să fie curajos. Nu este deloc ușor să renunți la un venit sigur pentru a-ți urmări pasiunea, mai ales o pasiune atât de dinamică și lipsită de siguranță. Vor fi perioade pline de proiecte și perioade fără proiecte. Trebuie să înfrunți toate aceste situații cu curaj și să nu te dai bătut.
Ralucăi îi place la această meserie contactul cu oamenii din domeniu. De-a lungul timpului nu doar că a avut șansa să întâlnească oameni fascinanți și minunați, dar a și legat prietenii puternice cu unii dintre ei. De asemenea, oamenii se ajută și se susțin reciproc.
Sfatul Ralucăi pentru viitorii bloggeri este să exersați cât mai mult abilitățile de scriere. Scrieți mult și scrieți ce vă place. Această abilitate trebuie antrenată și îmbunătățită constant. Nu vei ajunge niciodată într-un punct în care să zici „gata, nu am cum să scriu mai bine de atât”.
De asemenea, învățați să vă valorificați munca. În România, oamenii nu sunt învățați să creadă în munca prestată și de cele mai multe ori ajung să ceară mai puțin decât ar valora. Gânduri precum „nu mi-ar lua atât de mult” sau „nu este chiar atât de greu” pot doar să vă descurajeze în acest sens.
Ei bine, tocmai faptul că ați exersat din greu va adus în punctul în care să îndepliniți aceste sarcini cu ușurință. Atunci când o să aveți propriul blog va fi esențial să știți cum să-l monetizați. Fiți mândrii de munca voastră și asigurați-vă că este plătită corespunzător.
Sursă foto: Felicia Simion
O meserie în care ai nevoie de o vedere bună. Ce face un numismat ne spune Raoul Șeptilici