COMORILE MUZEELOR. Sculptură care îl înfățișează pe Enescu, de Henriette Cihoschi
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre o sculptură care îl înfățișează pe Enescu, de Henriette Cihoschi. Artista a făcut parte din prima generație de sculptorițe ale României.
Pinacoteca Capitalei din cadrul Muzeului Municipiului București a primit de curând un cadou deosebit. Este vorba despre o sculptură semnată de Henriette Cihoschi. Donația a avut loc cu ocazia vernisajului expoziției „Destinul unei sculptorițe: Henriette Cihoschi” și a fost făcută de Magdalena Veron, fiica artistei.
Lucrarea Henriettei Cihoschi a fost finalizată în anul 1955 și îl înfățișează pe George Enescu, renumitul compozitor român. În prezent, ea este expusă la Palatul Suțu. Cei interesați pot veni să o admire până la data de 23 octombrie 2022.
Henriette Cihoschi a trăit între anii 1911 – 1999. Ea s-a afirmat în perioada interbelică, perioadă în care a studiat atât la École des Beaux-Arts din Paris, cât și la Academia de Arte Frumoase din București.
A contribuit la reprezentarea feminină în artele plastice din România
Personalitatea sculptoriței, care din nefericire nu s-a bucurat de multă faimă, a fost evocată în volumul ce i-a fost dedicat și publicat la Editura Ararat, în 2020. Cei doi autori, Paul Emanuel Gălățescu și Andrei-Paul Stăncioiu, au propus Muzeului Municipiului București organizarea unei expoziții care să prezinte câteva dintre creațiile sale.
Conform site-ului oficial al Muzeului Municipiului București, istoricul de artă Ioana Beldiman considera, în volumul menționat anterior, că Henriette Cihoschi face parte din prima generație de sculptorițe din România.
Totodată, ea a făcut parte și din al doilea val ce cuprindea personalități care prin creația lor au diversificat și au nuanțat universul de sensibilitate al sculpturii noastre. Le amintim pe Ioana Bassarab, Zoe Băicoianu, Constanța Buzdugan, Claudia Cobizeva și Maria Droc.
Henriette Cihoschi nu era reprezentată până acum în patrimoniul Pinacotecii București. Cu toate astea, este recunoscută contribuția sa când vine vorba despre reprezentarea feminină în artele plastice din România.
Artă a tridimensionalului, sculptura a fost considerată mult timp un domeniul exclusiv masculin. Acest lucru se datorează dificultăților tehnice impuse de lucrul cu materia.