Era nevoie. S-a lansat ghidul pentru gestionarea infracțiunii de viol asupra copiilor. Iată ce prevede
De foarte multe ori în cauzele cu infracțiuni sexuale îndreptate împotriva copiilor procurorii și judecătorii au avansat decizii nu tocmai potrivite. Deseori, agresorii adulți au fost cercetați în libertate, ca să dăm un singur exemplu. Cazurile de agresiuni sexuale împotriva minorilor vor putea fi mai bine anchetate de către procurorii și polițiștii judiciari. Ministerul Public a lansat ieri, 14 septembrie, ghidul pentru gestionarea infracțiunii de viol asupra copiilor. E total gratuit și oricine îl poate accesa.
Ieri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, a vorbit despre infracțiunea de viol și cum vor arăta relațiile dintre autorități și copiii victime. „Justiția prietenoasă pentru copii este un concept promovat la nivel european și vrem să continuăm implementarea prin măsuri concrete. Un element central în acest sens îl constituie amenajarea unor spații de audiere dedicate minorilor. Deseori, sediile poliției și parchetelor constituie un mediu intimidant chiar și pentru adulți. Urmărim ca, prin crearea acestor săli de audiere, modul de interacțiune cu copilul victimă să elimine stresul, umilirea, intimidarea”, a spus Gabriela Scutea.
Măsuri concrete
„Prin parteneriat cu organizațiile societății civile am demarat procesul de amenajare a unor astfel de săli, proiectul având ca rezultat până în prezent crearea a 8 săli de audiere în sediile parchetelor. Aceste săli sunt amenajate în conformitate cu standardul Barnahus, generat în țările scandinave și care și-a dovedit eficiența în mod repetat. În paralel, se află în curs de implementare un proiect în Mecanismul Financiar Norvegian intitulat „Protecția victimelor infracțiunilor” care are între obiective amenajarea altor 30 de săli de audiere în toată țara”, a precizat Gabriela Scutea.
O altă măsură pentru bunăstarea copiilor în timpul procesului de audiere o reprezintă un instrument validat științific la nivel internațional. Acesta se numește Protocolul NICHD și se bazează pe cele mai recente descoperiri în ceea ce privește particularitățile psihologice ale minorilor. De asemenea, Gabriela Scutea spune că procesul de audiere nu trebuie să fie unul traumatizant pentru minor.
„Copilul nu trebuie să spună aceeași poveste și polițistului, și medicului legist, și psihologului DGASPC, și judecătorului. Luăm măsuri în acest sens prin limitarea numărului de audieri, pregătirea audierii de către organele judiciare împreună cu familia și alte persoane cu atribuții în protecția copilului, înlăturarea situațiilor de audiere pe timpul nopții sau în locuri neadecvate. Mai mult, recomandăm procurorilor să nu dispună examinări fizice în cazuri în care nu se impune, ori expertize psihiatrice, decât dacă sunt motivate. Acestea pot supune copiii unor experiențe umilitoare”, explică procurorul general Gabriela Scutea. Un alt element important este specializarea personalului, iar ghidul reprezintă o resursă în acest sens.
Principalele capitole ale ghidului
Documentul publicat de Ministerul Public are 68 de pagini, iar principalele capitole sunt următoarele:
Aspecte generale
Cadru conceptual. Stereotipuri și idei preconcepute
Elemente de ordin psihologic privind reacția victimei din timpul violului și reacția post – traumatică
Jurisprudența CEDO în cauzele de viol
Metodologia de investigare a infracțiunilor de viol cu victime minore
Întregul ghid teoretic și practic privind infracțiunea de viol este disponibil gratuit aici.