Rețete din Neolitic. Ce puneau pe masă oamenii acum mii de ani
Știați că există rețete din Neolitic? Da, ați auzit bine! Oamenii de acum mii de ani nu erau atât de simpli pe cât îi credem astăzi.
Viața din neolitic este un mister. Din cauza lipsei izvoarelor scrise, majoritatea informațiilor despre această perioadă provin prin intermediul obiectelor și siturilor descoperite. De-a lungul timpului, istoricii au fost nevoiți să se folosească de imaginație pentru a recrea modul în care oamenii au trăit acum 6.000 de ani.
Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a răspuns la una dintre cele mai importante întrebări, și anume ce mâncau oamenii în Neolitic. Cu siguranță nu existau restaurante fast-food de unde să-și poată comanda mâncare prin intermediul unei aplicații. Totuși, asta nu înseamnă neapărat că nu aveau o dietă mai sofisticată.
Arheologii menționați mai sus au declarat într-un studiu publicat în revista Nature Communications că au descoperit urme ale dietelor preistorice. Ele vin sub forma unor vase ceramice păstrate deosebit de bine. Acestea au fost descoperite în mai multe situri subacvatice din zona costieră a Scoției.
Misterul grâului apărut în Scoția
În urma analizelor, oamenii de știință au concluzionat că strămoșii noștri de acum șase milenii consumau cereale. Acest lucru nu este o noutate pentru perioada respectivă, deoarece atunci fusese inventată agricultura. Cu toate astea, arheologii au mai identificat, studiind lipidele absorbite de ceramică, modul în care cerealele erau preparate.
Aparent, oamenii din neolitic foloseau vase de mărimi diferite în funcție de rețete. În vasele de dimensiuni mici erau preparat terci din cereale și lapte. Vasele mai încăpătoare erau destinate pentru un fel de tocană, tot din cereale. Acest fel de mâncare conținea și produse de origine animală.
Ce i-a surprins cel mai tare pe arheologi nu sunt însă aceste rețete, ci faptul că vasele conțineau urme de grâu. În zona Scoției acesta nu era prezent, oamenii cultivând în general orz. Totuși, modul în care grâul a ajuns în zona Scoției este încă necunoscut. Tot ce putem spera este ca arheologii să tot facă astfel de descoperiri fascinante care să ne ofere o idee mai clară despre viața acum 6.000 de ani.