Medicii, în alertă. Se iau măsuri urgente. Cel mai folosit medicament pentru copii provoacă moartea
Medicii sunt în alertă și se iau măsuri urgente. O țară a ordonat la începutul acestei săptămâni ca importatorii și magazinele să suspende vânzările unui anumit medicament care este asociat cu moartea mai multor copii.
Zeci de copii mici din Gambia, o țară din Africa de Vest, au murit recent. Guvernul investighează o legătură suspectată între siropul de paracetamol și moartea copiilor. Investigația a pornit după ce, la sfârșitul lunii iulie, a fost detectată o creștere a cazurilor de leziuni renale acute în rândul copiilor sub vârsta de cinci ani. Copiii au suferit simptome, inclusiv incapacitatea de a urina, febră și vărsături care au dus rapid la insuficiență renală, scrie reuters.com. Autoritatea de reglementare a medicamentelor, cunoscută sub numele de Medicines Control Agency (MCA), a declarat că nu există date suficiente pentru a justifica interzicerea generală a siropurilor de paracetamol, un analgezic adesea folosit pentru a trata febra la copii. Autoritatea de reglementare a medicamentelor nu a numit mărci specifice de sirop de paracetamol. În schimb a transmis că au fost trimise mostre în străinătate. Ele vor fi testate pentru controlul calității.
Poziția Organizației Mondiale a Sănătății
Săptămâna trecută, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat că dovezile nu au indicat neapărat paracetamol. Cercetările au arătat mai degrabă o origine infecțioasă, cum ar fi apa poluată. Au subliniat însă că există încă multe întrebări fără răspuns. Bacteriile E. coli ar putea fi o cauză a infecțiilor. Asta deoarece ploile abundente au provocat inundații în Gambia și în mare parte din Africa de Vest, în ultimele săptămâni. Din cauza lor e foarte posibil ca apa potabilă să fi fost contaminată cu E. coli, iar consumul ei să fi dus la îmbolnăviri.
„Este destul de neobișnuit, deoarece se limitează la un singur grup de vârstă. Majoritatea țărilor nu au facilități pentru a putea avea grijă de copiii care au acest stadiu de boală. Chiar și în cele mai bune centre rata mortalității este de obicei ridicată”, a spus Sharmila Lareef-Jah, conform reuters.com, specialist în prevenirea bolilor la OMS din Gambia.