Elevii vor fi testați antidrog, în școli. Cum își vor da părinții acordul
Un nou proiect de lege care vizează copiii și tinerii a fost depus în Parlament. După dezbateri, dacă acesta va fi adoptat, elevii vor fi testați antidrog. Practic, noul proiect de lege ar urma să dea putere instituțiilor statului să aplice legea acolo unde nu puteau interveni: în școli, universități sau festivaluri.
După spusele lui Bogdan Ivan Gruia, unul din inițiatorii legii, modelul a fost preluat din Marea Britanie. Acolo, la începutul anului școlar, părintele își poate da acordul pentru testele antidrog. Pentru cei care au împlinit 18 ani testarea ar urma să fie obligatorie. „Sau va exista opțiunea de a nu mai frecventa acea școală”, a declarat, în fața jurnaliștilor, Bogdan Ivan.
Detalii privind proiectul de lege
Într-adevăr în România consumul de droguri în rândul tinerilor a devenit o problemă. Ideea proiectului de lege exista de ceva timp, însă nu pare a fi foarte bine pusă la punct. Așa se face că, deși proiectul se află la nivel de dezbatere, în rândul tinerilor și al părinților au apărut deja controverse. Pe pagina sa de Facebook, Bogdan Ivan Gruia a dat câteva detalii privind proiectul înaintat către Parlament.
„Problema drogurilor în rândul tinerilor poate fi oprită prin lege! Destinele frânte ale unor copii nevinovați și strigătul de ajutor al părinților sunt adevăratele drame de lângă noi. Din păcate, tot mai multe astfel de cazuri din tot județul nostru au ajuns în atenția publică. Să spunem că nu putem face nimic e cel mai simplu. Să pornim dezbateri este foarte bine, dar ce contează cu adevărat este ca instituțiile statului să aibă legislație pentru a putea stopa consumul de substanțe psihoactive în rândul tinerilor. Asta facem noi.
Împreună cu colegul și prietenul meu, deputatul Daniel Suciu, Președintele PSD Marcel Ciolacu, Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, deputatul Nicu Niță, șefa comisiei juridice, Laura Vicol și mulți alți colegi social-democrați am depus un proiect de lege prin care completăm Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu substanțe psihoactive. Ce vom face concret: vom da putere instituțiilor statului, să aplice legea acolo unde până acum nu puteau să intervină: școli, universități sau festivaluri, prin controale inopinate.
Sunt măsuri dure care pot supăra, dar situațiile de acest gen pot fi stopate doar prin măsuri ferme! Flagelul drogurilor nu poate fi oprit din vorbe, analize și întruniri, ci prin respectarea legii! Este un proiect de lege perfectibil, la care vă invit să lucrăm cu toții: Parlament, părinți, instituții, pentru a ne salva copiii! Fără droguri în școli și la evenimente”, a scris Bogdan Ivan Gruia.
Dicționar
Inopinat: la care nu te gândești; neprevăzut, neașteptat;
Flagel: calamitate, dezastru;
Perfectibil: care poate fi desăvârșit, perfecționat.