În fiecare an, în 13 septembrie sărbătorim Ziua Pompierilor Români. Data se leagă de un eveniment importat din istoria națională. Acum 174 de ani, pe Dealul Spirii din București, compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a luptat împotriva numeroasei oștiri otomane.
Cu ocazia acestei zile de mare curaj, în țară se organizează fel și fel de evenimente. Printre ele se numără și defilările. Tot cu ocazia zilei de 13 septembrie, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a ținut să le transmită pompierilor gândurile lui. „Nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra vie memoria eroilor. Și nu este mai mare privilegiu decât acela de a purta mai departe crezul lor. Astăzi, prin profesionalismul cu care vă îndepliniți misiunile, sunteți continuatorii tradițiilor de glorie ale pompierilor militari care au luptat pentru apărarea idealurilor de libertate națională și emancipare socială.
Dragi colegi, dumneavoastră aveți mai mult decât o meserie, aveți o viață dedicată vocației de a face bine, de a ajuta și de a vă pune în slujba celorlalți. Sunteți, de cele mai multe ori, ultima speranță de salvare pentru cei aflați în pericol. Încrederea de care se bucură pompierii români din partea populației trebuie să vă însoțească permanent în lupta cu neprevăzutul. Și să vă călăuzească pașii pe timpul intervențiilor în care vă riscați propria viață”, e o parte din mesajul transmis de inspectorul general al IGSU.
Pe lângă faptul că intervin în situații de urgență, pompierii se întâlnesc și cu copiii la diferite activități. Prin metode interactive cei mici află de pericolele la care se pot expune din joacă sau neatenție. În plus, accentul se pune pe modul în care trebuie să se comporte pentru a preîntâmpina evenimente nedorite ca incendii, accidente rutiere sau alte situații de urgență.
Muzeul Național al Banatului arborează azi Steagul Comandamentului Pompierilor Voluntari Timișoara – Cetate, 1898. Steagul este compus din două foi și două fețe, are formă dreptunghiulară și este confecționat din țesătură jakard de tip damasc, cu motive florale, mătase de culoare roșie, asamblată din trei bucăți. Aversul conține un medalion în care este reprezentat Sfântul Florian, patronul și protectorul pompierilor. Acesta ține în mâna dreaptă un ciubăr cu apă și stinge focul. Cele patru colțuri sunt ornamentate cu motive vegetale, vrejuri, frunze și arabescuri de culoare argintie. Reversul este confecționat din același material fiind ornamentat similar cu aversul. Ustensilele specifice breslei au fost realizate prin colaj textil. Inscripția este în limba maghiară. Ulterior a fost brodat textul în limba română.
În 1871 deviza pompierilor era „Unu pentru totu și totu pentru unu”. Conform Muzeului Național al Banatului, în primul an al stăpânirii habsburgice, problemele legate de combaterea incendiilor din Timișoara erau subordonate autorităților militare. Datoriile militarilor în această direcție erau reglementate prin instrucțiunile emise de comandantul garnizoanei, generalul Wallis și intrate în vigoare în noiembrie 1716. În instrucțiunile Administrației Banatului către populația orașului din data de 1 ianuarie 1718 se cerea, ca pentru combaterea incendiilor, fiecare cetățean să țină în casa lui o scară și un butoi cu apă. Una dintre primele prevederi ale magistraturii orașului cerea demolarea hornurilor de lemn și lut ale caselor vechi și înlocuirea lor prin hornuri construite din cărămizi și piatră. Măsuri absolut necesare având în vedere pericolul incendiilor într-un oraș relativ dens populat.
Viața de pompier nu e ușoară, dar știm că e frumoasă. Am aflat asta atunci când am stat de vorbă cu Ovidiu Lefter, pompier la un detașament din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș. Pentru a afla ce presupune meseria de pompier, chiar de la el, vă invităm să intrați aici. În continuare, iată câteva din curiozitățile legate de pompieri și stingerea incendiilor:
Sursă foto: igsu.ro, unsplash.com/Matt C, mnab.ro
O meserie cu multe împliniri sufletești. Ce face un pompier ne spune Ovidiu Lefter