Invențiile au schimbat viața oamenilor. Trusa de prim ajutor și istoricul ei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre trusa de prim ajutor și istoricul ei.
În fiecare an, în a doua sâmbătă a lunii septembrie e sărbătorită Ziua Mondială de Prim Ajutor. Anul acesta a fost sărbătorită în 10 septembrie, iar cu această ocazie vorbim despre cum a apărut trusa de prim ajutor. La bordul unui tren care se îndrepta spre Colorado, fondatorul companiei Johnson & Johnson, Robert Wood Johnson, a purtat o conversație cu chirurgul șef al Denver & Rio Grande Railway. Medicul i-a explicat lui Johnson pericolele construcției căilor ferate și lipsa de provizii medicale pentru a trata rănile muncitorilor aflați la distanțe mari de spitale. În urma acestui schimb de replici, Johnson a văzut o oportunitate. Pe de-o parte putea avansa în domeniul asistenței medicale, iar pe de altă parte își putea construi tânăra afacere. Așa a luat naștere, în 1888, trusa comercială de prim ajutor.
Trusa de prim ajutor, o necesitate
Astăzi trusele de prim ajutor nu sunt folosite foarte des. În situațiile de urgență sunăm la 112 și în cel mai scurt timp vine o ambulanță. Ei bine, cu mulți ani în urmă nu era posibil acest lucru. Pe atunci oamenii lucrau la căile ferate, în mine etc., iar accidentele erau frecvente și de multe ori fatale. Conform ourstory.jnj.com, aproximativ 12.000 de muncitori și operatori feroviari au murit în fiecare an. Lucrul pe locomotivele cu aburi era atât de periculos încât trenurile au început să transporte chirurgi și, mai târziu, vagoane medicale pentru tratament. În anii 1880, pe distanța de 1.300 de mile dintre St. Louis, Missouri, și El Paso, Texas, nu exista niciun spital. Așa că nu este de mirare că muncitorii răniți au pierit frecvent înainte de sosirea ajutoarelor.
Pe șantiere, oamenii încercau să se ajute între ei, deși nu aveau cunoștințe medicale. S-a întâmplat de multe ori ca ei să facă mai mult rău decât bine, așa că Robert Wood Johnson a ambalat produsele chirurgicale sterile în cutii care să poată fi păstrate la lucrătorii feroviari pentru tratarea rănilor. Primele truse au fost ambalate în cutii durabile din lemn sau metal și echipate cu o varietate de produse chirurgicale Johnson & Johnson existente. Inclusiv tifon, plasturi adezivi, pansamente, bandaje și suturi.
Câțiva ani mai târziu, în 1901, Johnson & Johnson a publicat Hand Book of First Aid (Cartea de prim ajutor), primul ghid cuprinzător de prim ajutor din țară, disponibil în comerț. Ghidul a ajuns dincolo de industria feroviară și cea medicală, învățându-i pe americani despre igiena de bază și îngrijirea de urgență. Prin ilustrații și scenarii comune de urgență, ghidul arăta cititorilor cum să folosească produsele Johnson & Johnson pentru a salva vieți.