Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un numismat. Aflați mai multe despre o meserie în care ai nevoie de o vedere bună și de multe cunoștințe.
Pentru a afla mai multe despre lumea numismaticii am stat de vorbă cu Raoul Marius Șeptilici, numismat în cadrul Muzeului Național al Banatului. Pe parcursul discuției am aflat că studiază numismatica, practic, de-o viață. Dar mai multe vă lăsăm să descoperiți singuri atât din materialul video, cât și din acest articol.
Înainte de „a intra în pâine”, Raoul Șeptilici ne-a spus ce e numismatica și ce face un numismat. „Dacă vă uitați în Dicționarul Limbii Române, la „numismatică” o să găsiți că numismatica este știința care se ocupă de studiul monedelor vechi. Eu zic că e o definiție greșită, dată de lingviști. Părerea mea e că numismatica se ocupă cu studierea mijloacelor de plată standardizate. Pentru că studiind doar monedele, uităm bancnotele, care tot din numismatică fac parte. Noi studiem mijloacele de plată standardizate, care sunt de la însemnele premonetare. Studiem monedele, bancnotele, înlocuitori de bani. Studiem mijloacele de schimb standardizate, de obicei emise de o entitate centrală, de banca națională a fiecărei țări etc”, ne explică Raoul Șeptilici.
Tot el ne-a explicat că în ziua de azi în sfera numismaticii intră și studierea medaliilor. „Deja în ziua de azi vorbim de medalistică, dar trebuie să spunem că primele medalii din lume au fost de fapt niște monede mai deosebite și aveau putere circulatorie, deci se putea cumpăra cu ele. Și ar mai fi și jetoanele, niște înlocuitori de bani. De multe ori din lipsa banilor mărunți multe firme și-au emis proprii bani, pe care-i primeai ca rest și puteai să cumperi cu ei din acea firmă”, completează numismatul. Sunt persoane care colecționează monede. Raoul Șeptilici ne spune că și ei se numesc numismați, mai precis numismați colecționari. „Foarte mulți colecționari le și studiază. Deci ei, după mine, sunt adevărații numismați”, spune specialistul.
Am fost curioși să aflăm ce face un numismat la muzeu, așa că acum a fost momentul să aflăm. „Nu este o zi standard. Vin la lucru și de obicei lucrez la studii, mă pregătesc pentru comunicări, mai se întâmplă să vină colegi arheologi cu piese pe care să le identific, mai vin și oameni din afara muzeului cu câte o monedă, vorbesc cu ei, le identific monedele, mai pregătim câte o expoziție”, ne spune numismatul. Am vorbit puțin și de colecția de monede a Muzeului Național al Banatului care numără aproximativ 40.000 de piese. Raoul Șeptilici ne spune că, în general, cele mai vechi piese sunt cele din secolul al VI-lea î. Hr. și cele de Histria.
Am înțeles ce este numismatica și ce face un numismat, dar haideți să aflăm și de unde provin obiectele pe care numismații le studiază. „Cele mai multe provin de pe șantiere arheologice, din descoperiri întâmplătoare, iar acestea mai noi provin din familii sau din colecții vechi. Eu întotdeauna am spus că monedele, referindu-mă la cele antice, nu cresc în pom. Ele cândva tot în pământ au fost, cineva le-a scos. Ziceam că nu cresc în pom sau le găsești în pod.
Dar acum, recent, mi-a fost infirmată această afirmație fiindcă am primit un telefon de la cineva care a găsit anul acesta trei monede antice în pod. Nu erau depozitate în pod. Omul stătea la țară și poate știți că în poduri este pus de multe ori pământ pentru izolarea casei. Și în pământul acela, măturând, au ieșit trei monede. Ce s-a întâmplat? Probabil bunicul sau străbunicul, sau cine a construit casa, a luat pământ și a pus în pod, iar cu pământul acela a luat și monede”, ne povestește numismatul.
Pentru a deveni numismat nu există o școală anume și nu ai nevoie de un anumit curs. „Ca profesie, de obicei urmezi o facultate. Cei mai mulți au urmat Facultatea de Istorie. Dar vreau să vă spun că marii numismați au terminat Științe Economice. Ies buni numismați pentru că ei înțeleg fenomenul economic foarte bine. Trebuie să ai multă pasiune, la fel ca în orice meserie. Bineînțeles, ceea ce înveți în facultate nu e suficient. Mai trebuie să studiezi mult”, ne explică Raoul Șeptilici.
Numismatul ne-a spus și care sunt calitățile de care are nevoie cineva pentru a urma această meserie. „Trebuie să aibă o vedere bună pentru a studia moneda. Moneda e foarte mică, toți știm. De multe ori are multe informații înglobate în ea. Să aibă puțin fler. Să îți dai seama de piese fiindcă uneori mai apar și piese false. Trebuie să știi chiar și puțină metalurgie. De obicei falsurile sunt făcute prin turnare, iar piesele autentice sunt făcute prin batere. Trebuie să știi cum se comportă metalul. Și trebuie să fii ordonat, să cunoști istorie”, ne explică numismatul.
La final l-am rugat pe Raoul Șeptilici să le ofere copiilor care vor să devină numismați câteva sfaturi. „Dacă vor să fie numismați, să colecționeze, le spun că dacă se întâmplă să găsească o monedă și e mai oxidată, să nu o curețe. Mai bine să întrebe un specialist fiindcă curățatul neprofesionist duce la distrugerea monedelor. Înainte se punea foarte mare preț pe cantitatea, raritatea monedei, acum se pune preț și pe cantitate, dar și pe calitate”, ne spune numismatul. Pe acest subiect am discutat mai mult, așa că vă invităm să urmăriți materialul video.
Tot în interviul video de mai sus puteți afla mai multe despre viața numismatului Raoul Șeptilici. Acesta ne-a spus dacă pentru el numismatica este mai degrabă pasiune sau meserie. În plus, ne-a povestit și despre colecția sa de monede, dar și despre cum a devenit el numismat. În ceea ce privește monedele din colecția Muzeului Național al Banatului, Raoul Șeptilici ne-a spus care sunt cele mai interesante și ne-a relatat și câteva povești. La final i-am lansat specialistului și o provocare. Din interviul video puteți afla răspunsul la întrebarea „Dacă ar fi să creați dumneavoastră o monedă acum, care să fie reprezentativă pentru anul 2022 ce ați pune pe ea?”.
Sursă foto: allnumis.ro, monederomanesti.cimec.ro, en.m.wikipedia.org, en.numista.com, allnumis.ro