Locuri de poveste din România. Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei”
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Acum că a venit toamna și temperaturile încep să mai scadă, e o ocazie numai bună de a vizita Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei”. Acesta se întinde pe 207 km², suprafața reprezentând doar 10% din ceea ce a însemnat cândva vechea Baltă a Brăilei. Parcul natural ocupă un segment de 62 km din Cursul Inferior al Dunării: între podul rutier Giurgeni – Vadu Oii și municipiul Brăila. În plus, locația a fost declarată, în 2001, Zonă umedă de importanță internațională.
Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei” se află în grija Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Reprezentanții acesteia au anunțat, de curând, că pe raza parcului au fost identificate 207 specii de păsări care așteaptă să le descoperiți. În plus, parcul reprezintă casă și pentru căprioare, broaște țestoase, cerbi și alte animale. „Dacă ajungeți în zonă, aventurați-vă într-o excursie cu barca pe unul din traseele din parc sau pe un traseu mai nou, Brăila – Hârșova, pe care puteți vizita canarale de la Hârșova, cetatea Carsium, băile termale sulfuroase Hârșova – Puturoasa. Datorită conținutului bogat în sulf, aerul din zonă emană un miros specific, ceea ce a făcut ca întreaga zonă să intre în conștiința comunității locale sub numele de „Puturoasa”. Pentru informații despre alegerea traseului si tarife vizitați website-ul APNBMB www.bmb.ro, secțiunea TURISM – trasee sau cereți informații la telefon 0752/190465. Nu uitați, excursiile se fac cu programare prealabilă”, transmit reprezentanții Romsilva.
Cum ajungi la Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei”
Accesul în parc se face în trei moduri. Cea mai importantă poartă de intrare în parc, situată pe Drumul European 60, este comuna Giurgeni. Pe acolo se ajunge la Zona de protecție integrală „Egreta”, loc unde se regăsesc ambarcațiuni ușoare, individuale sau de grup. În Municipiul Brăila se regăsește cea de-a doua intrare în parc. La locație se ajunge din Baza Nautică, în amonte, spre Zona de protecție integrală „Fundu Mare”. Călătoria durează 15 minute cu ambarcațiuni rapide sau 30 minute cu vaporașul. Cea de-a treia poartă de intrare în parc se află la comuna Gropeni. Trecerea se face cu bacul în Insula Mare a Brăilei, iar de acolo, cu ambarcațiuni ușoare, se pot vizita celelalte atracții precum brațul Vâlciu, Insula Mică a Brăilei, brațul Calia etc.