COMORILE MUZEELOR. Fragment dintr-un femur de mamut
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre un fragment dintr-un femur de mamut descoperit pe malul răului Timiș. Acesta aparține Secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului și este exponatul lunii septembrie.
Exponatul lunii septembrie a Muzeului Național al Banatului aparține Secției de Arheologie. Este vorba de un fragment dintr-un femur de mamut descoperit pe malul râului Timiș. Specia exactă a animalului căruia i-a aparținut această bucată de os nu se cunoaște cu exactitate din cauza lipsei elementelor dentare.
Acest fragment a fost descoperit pe malul Timișului în anul 2000. Pe atunci, el a fost colectat de la suprafață în dreptul localității Bazoș și donat secției de Arheologie a MnaB prin intermediul arheologului și muzeografului Szentmijlosi Alexandru.
Au existat patru specii distincte de mamuți de-a lungul timpului
Mamuții au fost animale impresionante. Totuși, ei nu erau mult mai mari decât elefanții pe care îi cunoaștem astăzi. Înălțimea la umăr a unui mascul era de aproximativ trei metri, femelele fiind considerabil mai mici.
Arborele genealogic al mamuților și al elefanților își are originile în Africa. Giganții blănoși au ajuns pentru prima dată în Europa acum 3,5 milioane de ani. Fosilele europene ne indică prezența a patru cronospecii care se diferențiază pe baza craniului și a danturii:
Mammuthus rumanus a trăit în intervalul Pliocen mediu – Pliocen târziu, adică acum 3,5 – 2,5 milioane de ani;
Mammuthus meridionalis a trăit în Pleistocenul timpuriu, adică acum 2,6 – 0,7 milioane de ani;
Mammuthus Trogonetherii a trăit la începutul Pleistocenului mediu, adică acum 0,7 – 0,35 milioane de ani;
Mamutul lânos Mammuthus primigenius a trăit în intervalul Pleistocen mediu – Holocen timpuriu, adică acum 0,35 – 0,01 milioane de ani.
Mamutul lânos a fost ultima și cea mai răspândită specie a genului. El a dispărut din America de Nord și din Europa în timpul ultimei glaciațiuni. Cel mai probabil, acest lucru se datorează mai multor factori printre care schimbările climatice, restrângerea habitatului și vânatul excesiv de către oamenii preistorici.
Au dispărut acum 4.000 de ani
În urmă cu aproximativ 10.000 de ani, mamutul lânos mai exista doar pe Insula Wrangel din nordul Siberiei. Acolo a continuat să trăiască o populație izolată a cărei diversitate genetică a scăzut în timp. Ei nu aveau să reziste foarte mult, specia dispărând complet în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.
Mamuții au reprezentat o resursă valoroasă pentru oamenii preistorici. Consumul cărnii de mamut este indicat de semnele de pe unele oase descoperite în situri arheologice.
De asemenea, oasele și fildeșul au fost folosite pentru unelte, sculpturi și opere de artă și chiar ca materiale de construcții. Au fost descoperite rămășițe ale unor locuințe construite cu oase și fildeș de mamut, iar cadrele acestora au fost aparent acoperite cu pieile de mamut.