TNTm, la început de stagiune: teatru, dans, comedii și provocări
La Teatrul Național din Timișoara a început o nouă stagiune. Stagiunea 2022 – 2023 are o semnificație importantă atât pentru Teatrul Național, cât și pentru publicul său, construindu-se în jurul temelor și principiilor care fundamentează conceptul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023. TNTm, la început de stagiune: teatru, dans, comedii și provocări
ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR
Stagiunea 2022 – 2023 a Naționalului timișorean debutează cu repetiții pentru un nou spectacol. Celebrându-l pe atât de contemporanul Molière la 400 de ani de la nașterea sa, Teatrul Național repetă pentru spectacolul de teatru-dans ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, un spectacol marca Gigi Căciuleanu.
Prin viziunea creatoare a acestui artist, una dintre cele mai importante personalități ale artelor interpretative din România și din lume, Teatrul Național din Timișoara insistă să pună încă o dată în discuție statutul și rolul femeii într-o societate care încearcă – uneori mai ferm, alteori mai timid, uneori concret, alteori pur declarativ – să transcendă mentalitatea patriarhală, precum și înțelegerea diferențelor dintre egalitate și echitate. Marele coregraf Gigi Căciuleanu „traduce” în cheia sa inconfundabilă vocea unică a marelui dramaturg francez, cu imaginația sa ludică și profundă care transformă cuvântul în mișcare și mișcarea în semn.
Distribuția spectacolului
Distribuția spectacolului reunește atât actorii consacrați ai Teatrului Național, actori pe care publicul îi cunoaște, îi iubește și îi urmărește în toate spectacolele în care joacă – Alina Ilea, Flavia Giurgiu, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Mirela Puia, Iuliana Crăescu sau Alina Spiridon, cât și actori din tânăra și foarte tânăra generație. E vorba de tineri actori premiați fie la Gala HOP, fie la Gala UNITER. Andrei Chifu, Raul Lăzărescu , Oana Antonovici și Marin Lupanciuc, dar și Andrei Zgăbaia și Darius Zet, precum și proaspătul absolvent de master al FMT (Facultatea de Muzică și Teatru), Alexandru Romescu și studentul masterand FMT, Bogdan Blystiar. Sunt tineri actori care au astfel șansa de a se dezvolta sub îndrumarea scenică a unui profesionist de talia mondială a lui Gigi Căciuleanu. Echipa de creație este completată de bine-cunoscuta scenografă Corina Grămoșteanu și de compozitorul și muzicianul multipremiat Paul Ilea.
Premiera spectacolului ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR este programată vineri, 30 septembrie, de la ora 19:00.
Imblânzirea scorpiei
Pentru public, stagiunea se deschide joi, 8 septembrie, la ora 19:00, la Sala 2 TNTm cu cea mai recentă premieră a sa, un spectacol incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie” cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului. ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI, scenariu de Radu Iacoban după W. Shakespesare; o a doua reprezentație este programată vineri, 9 septembrie.
Cele două spectacole care definesc profilul acestui început de stagiune, deși radical diferite din punct de vedere stilistic, construiesc un arc tematic peste timp și. Totodată, pun în valoare Sala 2 TNTm ca spațiu emblematic pentru Timișoara și pentru teatrul românesc și, deopotrivă, ca spațiu de cercetare a celor mai imaginative formule de expresie artistică și de impact cultural, civic și social.
O scrisoare pierdută
Nu în ultimul rând, în data de 19 septembrie, în contextul Anului Caragiale, spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, O SCRISOARE PIERDUTĂ , în regia Adei Lupu Hausvater, va fi prezentat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.
Biletele pentru spectacolele Teatrului Național din Timișoara sunt puse în vânzare la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, între orele 11:00 -19:00 sau on-line, pe www.tntimisoara.com.