Toaletele în curte urmează să devină istorie. Anunț important din partea ministrului Educației
Una din cele mai mari probleme din școli o reprezintă toaletele. În România încă mai există o mulțime de unități de învățământ în care copiii sunt nevoiți să iasă afară pentru a merge la toaletă. Din fericire, conform spuselor ministrului Educației, toaletele în curte urmează să devină istorie.
Sorin Cîmpeanu a deschis, într-o emisiune tv, subiectul grupurilor sanitare neconforme. Ministrul a spus că bugetele locale au primit bani pentru a rezolva aceste probleme. Concret, în cifre, în urmă cu câțiva ani erau 2.000 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme. „Dacă, în urmă cu doi – trei ani, aveam peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, vă aduc la cunoștință că anul trecut erau 499 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. La finalul acestui an, dacă vor fi utilizați banii pe care Ministerul Educației i-a alocat pentru asigurarea conformității grupurilor sanitare, vor rămâne 100 de școli. Aceste școli sunt școli care au câteva zeci de elevi. Care au o viabilitate pusă serios sub semnul întrebării și sunt de fapt structuri arondate. Deci în foarte scurt timp nu vor mai exista școli cu grupuri sanitare neconforme”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Adio toalete în curte
În maximum trei ani, după spusele lui Sorin Cîmpeanu, toaletele în curte vor deveni istorie. Dacă vor fi doi ani sau trei depinde foarte mult de modul în care autoritățile locale înțeleg să se implice. În plus, mai e vorba și de capacitatea acestora de a utiliza, mai mult decât în anii trecuți, resursele bugetare care le-au fost puse la dispoziție.
„Ministrul Educației conduce Ministerul Educației care a alocat aceste fonduri autorităților locale. Ministrul Educației nu încheie contracte cu operatori economici pentru realizarea de toalete în școli. Autoritățile locale fac acest lucru. Anul trecut, din cei 18 milioane lei din bugetul Ministerului Educației, au fost cheltuite doar 6 milioane lei pentru conformitatea cu grupuri sanitare. 12 milioane lei nu au putut fi folosite de autoritățile locale și s-au întors la buget. Anul acesta avem o situație mai bună, dar ea depinde de modul în care autoritățile locale înțeleg să se implice pentru utilizarea acestor resurse financiare care există în acest scop”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.
În județul Iași s-au luat măsuri pentru a le asigura elevilor această necesitate. Consiliul Județean a alocat 2 milioane de lei pentru toalete moderne. Nu au fost construite băi, însă au fost achiziționate module cu toate dotările necesare. Acestea au fost lipite de școli, iar elevii nu vor mai fi nevoiți să iasă afară pentru a merge la toaletă. Containerele se regăsesc în 10 comune din județul Iași, mai precis la 14 școli și grădinițe.
Situația autorizațiilor de funcționare la incendiu
Printre problemele cu care au de-a face școlile se mai numără și lipsa autorizațiilor de funcționare la incendiu și asigurarea pazei sau a transportului elevilor. Cristian Pop, de la ISU Mureș, a explicat că în județul Mureș mai puțin de 20% din cele 650 de școli au obținut autorizație de securitate la incendiu. Concret, conform Radio România Actualități, 124 de școli din județul Mureș dețin această autorizație. „640 este numărul total. Din acestea școli care nu necesită autorizare sunt 507. Instituții de învățământ care sunt foarte vechi, 17 sunt care nu au autorizație de securitate la incendiu, au făcut anumite modificări sau extinderi, sunt în procedura „autorizare”, au aviz de securitate la incendiu, aviz care se emite pe proiect și foarte multe dintre ele sunt cu lucrările în curs”, a explicat Cristian Pop, conform sursei citate.