Ministrul Cîmpeanu, vestea momentului: câți bani vor primi elevii. Ce alte noutăți aduc noile legi ale Educației
Ministrul Educației a susținut o conferință de presă în care a discutat despre noile legi ale Educației. Una din măsuri e legată de câți bani vor primi elevii. Bursele lor vor rămâne la latitudinea unităților de învățământ.
Conform lui Sorin Cîmpeanu, fiecare școală va primi banii, 1.000 de lei per elev la gimnaziu spre exemplu, și va decide cui și în funcție de ce criterii acordă acele sume. „Poți să dirijezi 90% din buget sau 80% pe partea socială și restul pe performanța școlară, dacă ești o școală care are mulți elevi în dificultate. Dacă ești o școală în centrul Brașovului și nu se cere, poți să dirijezi 80% spre performanță. Te raportezi la realitate, la numărul de elevi care au nevoie. Cumva se prioritizează: întâi să acoperi bursele sociale și restul – performanței. Iar la performanță poți să cobori până la 10 până la 9.50, până la 9.20, până la 8.70. Poți să cobori, e decizia ta. Ai libertatea să-ți faci politica de burse”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Inițial, în proiectul de lege erau alocați 400 lei per elev pentru învățământul primar, 900 lei pentru învățământul gimnazial, 1.500 pentru învățământul liceal și 3.000 lei pentru cel profesional. Acum, după discuțiile avute cu elevii, cei 400 lei pentru învățământul primar cresc la 500 de lei, iar cei 900 lei pentru învățământul gimnazial cresc la 1.000 lei.
Alte noutăți prezentate de Sorin Cîmpeanu
O măsură importantă pe care ministrul Educației a anunțat-o vizează copiii cu cerințe speciale. Cei cu forme ușoare de afecțiuni vor fi preluați în învățământul de masă gradual. Sorin Cîmpeanu spune că „nu e drept că pentru ei drumul se oprește când ies din școala specială”. Profesorii vor avea și ei beneficii. Pentru fiecare copil cu cerințe speciale preluat în clasă vor beneficia de un spor de 5%. Sporul va fi de maximum 15%, iar asta deoarece în clasă vor putea fi preluați maximum trei copii cu cerințe speciale.
O altă preocupare de bază în acest moment este legată de Programul „masă caldă”. Ministrul Educației spune că vor fi incluse în program 300 de școli, însă se lucrează pentru a crește numărul de școli. Sorin Cîmpeanu a menționat că din listă nu vor mai face parte colegiile naționale din București sau din reședințele de județ, iar asta deoarece nevoia unei mese calde e mai mare în mediul rural.
În total sunt peste 9.000 de amendamente propuse. Toate vor fi analizate zilele acestea, astfel încât săptămâna viitoare cele două legi ale educației să fie trimise ministerelor, Consiliului legislativ și CES pentru avizare. Apoi, după noile observații, legile vor intra în Guvern.