Un spectacol altfel. „Orașul paralel: Fabric”, văzut printr-o aplicație
La Timișoara, trilogia Orașul Paralel, dezvoltată prin proiectul CiviCultura, continuă anul acesta cu piesa „Orașul Paralel: Fabric” și cu o aplicație. Ana Mărgineanu (regie) și Peca Ștefan (text), împreună cu Andreea Duță (coregrafie) și Cari Tibor (muzică), alături de actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și de cei ai Teatrului German de Stat din Timișoara, au creat o lume fabuloasă, plină de mister. Spectatorii sunt invitați să o exploreze, într-o manieră originală, prin intermediul unei aplicații.
„Încă de anul trecut am lansat ideea de joc mediat de tehnologie. Anul acesta, însă, am reușit să dezvoltăm o aplicație mobilă dedicată, prin care spectatorii pot să aleagă personajul pe care doresc să-l urmărească în încercarea de a elucida enigma”, dezvăluie dramaturgul Peca Ștefan, autorul textului Orașul Paralel: Fabric. Spectacolul se desfășoară pe Bega, pe vaporetto. Apoi într-un labirint interconectat creat la Centrul Reformat Noul Mileniu. Acest edificiu a fost proiectat de unul dintre cei mai însemnați arhitecți europeni, Imre Makovecz, în zona cunoscută de localnici drept Prințul Turcesc.
Spectacolul va avea primele reprezentații în 27 și 28 august 2022, de la ora 19:00, la stația de vaporetto „Corneliu Coposu”, de lângă Podul Decebal. Apoi continuă la Centrul Reformat Noul Mileniu. Spectatorii sunt invitați să vină cu un telefon încărcat, preferabil cu sistem de operare Android, căști și încălțăminte comodă. Biletele sunt disponibile pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat Timișoara (https://ticket.tm-t.ro/ro) și pe site-ul proiectului (orașulparalel.ro/fabric), de unde poate fi descărcată și aplicația.
O premieră pentru toată lumea
Încă de la început vă spuneam că spectacolul este unul altfel. Regizorul Ana Mărgineanu spune că e ceva nou chiar și pentru echipa implicată. „Spectacolul de anul acesta este o premieră și pentru noi. Avem o combinație unică și incitantă între componente performative și exploratorii, pe care le-am gândit pentru un public divers, prin intermediul app-ului spectatorii putând accesa poveștile în patru limbi. Română, maghiară, germană și engleză”, precizează Ana Mărgineanu.
Montarea a fost realizată într-un timp record, datorită implicării totale a echipei creative. Aceasta a fost formată din: Peca Ștefan (text), Ana Mărgineanu (regie), Molnos András Csaba (regizor asociat), Kertész Éva (regizor tehnic), Cári Tibor (compozitor), Andreea Duță (coregraf), Albert Alpár (scenograf), Radu Racz (sound designer) și Sorin Mocanu (Video). Din distribuție fac parte talentații actori: Tokai Andrea, Vajda Boróka, Olga Török, Balázs Attila, Borbély B. Emília, Csábi Anna, Daniel Ghidel, Enikő Blénessy, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre și Silvia Török. Mai mult, cu ajutorul Biancăi Chiriac și a lui Sergiu Lazin, actorii au fost transpuși în personaje ilustrate. Spectatorii le vor descoperi prin intermediul aplicației dezvoltate împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara.