Ajutorul oferit de părinți la teme nu e atât de benefic. Ce spun cercetătorii
Unii părinți se implică în educația copiilor lor, ajutându-i la teme, încă din clasele primare. Mulți dintre ei încearcă prin acest mod să le insufle celor mici dragostea pentru a învăța. Un studiu publicat în Journal of Research in Childhood Education arată că ajutorul oferit de părinți la teme nu e chiar atât de benefic.
Notele joacă un rol important când vine vorba de școală, dar mai ales de părinți. Toți își doresc ca ai lor copii să aibă note cât mai mari, să fie cei mai buni. Ei bine, de multe ori ajutorul oferit la teme nu duce la note mai mari. Din contră. Îi pot face pe copii să nu le mai placă să învețe. În două seturi de date naționale, care acoperă elevii din școlile primare publice și private, cercetătorii din SUA nu au găsit nicio asociere semnificativă între ajutorul părinților la efectuarea temelor pentru acasă și rezultatele copilului la matematică sau la citire. „Ca atare, constatările noastre pun sub semnul întrebării zeci de ani de încurajare a ajutorului parental și a controlului asupra temelor pentru acasă”, scriu autorii, conform sciencealert.com.
Grijă mare la nivelul de implicare și așteptări
Ajutorul oferit de părinți este binevenit, însă trebuie să existe și o limită. Atitudinea corectă ar putea să le insufle copiilor dragostea de a învăța. Pe de altă parte, prea multă implicare ar putea fi mai degrabă un obstacol în calea rezultatelor decât un ajutor. De asemenea, s-ar putea ca părinților să nu le placă această activitate de a face teme cu copiii. Cercetările sugerează că dacă părinții percep temele ca pe un efort stresant, în casă se creează tensiune și presiune. Și, implicit, nici copiii nu mai sunt interesați să facă teme.
Așteptările mari pot, de asemenea, să împiedice procesul de învățare al unui copil. Dacă un copil simte că părintele îi suflă în ceafă, acest lucru ar putea adăuga o presiune inutilă la întreaga situație. Un profesor care este ocupat cu alți copii, între timp, probabil îl intimidează mai puțin. Autorii recunosc că, deși rezultatele lor sugerează că ajutorul parental la teme nu se traduce prin note mai bune, ei nu au examinat învățarea în timpul pandemiei COVID-19. Responsabilitatea de predare în 2020 a devenit brusc un echilibru ciudat între profesor și părinte. Iar ajutorul de acasă a fost probabil un factor cheie în succesul învățării la distanță.
„Copiii nu ajung să experimenteze lupta”
Studii privind ajutorul la teme oferit de părinți au mai fost făcute. Însă au avut în vedere elevi de gimnaziu și liceu. Acum autorii studiului au încercat să determine modul în care copiii mai mici, din clasele I – V, gestionează ajutorul părinților cu temele pentru acasă. Pentru a face acest lucru, autorii au folosit seturi de date naționale din 1997 – 1998 și 2011. Spre deosebire de studiile anterioare, aceștia au luat în considerare, de asemenea, variabile precum statutul socio-economic și educația părinților atunci când și-au analizat rezultatele.
Chiar și atunci când au luat în considerare nivelul și intensitatea ajutorului parental pentru teme, echipa nu a constatat niciun efect. Autorii nu pot fi siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar au câteva explicații. Ar putea fi, de exemplu, că stresul de acasă nu este favorabil învățării. Sau poate pentru că părinții fac cea mai mare parte din muncă, în loc să-și învețe copiii cum să gândească singuri. „Copiii nu ajung să experimenteze lupta. Școala primară se referă la creșterea cunoștințelor, dar și mai mult la abilitățile și obiceiurile unui copil”, spune cercetătoarea Katerina Bodovski de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.