Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un producător de emisiuni de televiziune. Aflați mai multe despre o meserie complicată, dar frumoasă.
Pentru a povesti despre această meserie am ales o persoană care are foarte multă experiență în televiziune și care a ajuns treptat aici. Roxana Morun este producător de emisiuni la TVR Timișoara din 1994, anul în care a luat naștere televiziunea. Aceasta a realizat, și încă realizează, o mulțime de emisiuni. Pe unele dintre ele le și prezintă.
Înainte de a discuta despre detaliile ce țin de profesie am rugat-o pe Roxana să ne spună ce înseamnă să fii producător de emisiuni. „Să fii producător de emisiuni înseamnă extrem de multe. Înseamnă în primul rând că trebuie să fii omul de la care pleacă ideea unui show de televiziune sau a unei emisiuni de televiziune. Un producător de emisiuni face cam de toate. El trebuie să fie un fel de cap limpede. Să știe exact care e ideea de la care pleacă emisiunea, cum se dezvoltă această idee, care sunt oamenii care pot să pună în aplicare această idee și pot să o facă cât se poate de bine. Mai apoi își alege echipa tehnică cu care vrea să lucreze și se asigură că toți cei care vor fi invitați în această emisiune să știe exact ce au de făcut”, ne-a explicat Roxana Morun.
Primul contact al Roxanei cu televiziunea a fost acum 28 de ani. De atunci s-au schimbat multe așa că am fost curioși să aflăm cum a fost prima ei experiență. La pupitrul știrilor nu a stat foarte mult timp, însă a făcut foarte multe emisiuni în direct. Și nu e așa ușor cum de multe ori avem impresia.
„Emisiunile în direct cer foarte multă documentare. Lumea crede că tu te duci, te așezi pe scaun, vorbești o oră sau cât are emisiunea și gata, te-ai ridicat și ai plecat. Ei bine, nu e chiar așa. Ca să vorbești o oră cu un invitat trebuie să citești ceva. Să știi ceva despre omul respectiv. Și la început lucrurile nu erau așa simple ca acum. Acum dai un Google search și afli tot ce vrei despre omul pe care urmează să-l intervievezi. Ei, înainte stăteam prin biblioteci, căutam prin ziare ca să aflăm câte ceva sau ne vedeam înainte de emisiuni față-n față cu oamenii și stabileam ce o să vorbim”, ne-a povestit Roxana Morun.
Prompterul e un obiect nelipsit dintr-o televiziune. De el se folosesc, după cum bine știți, prezentatorii de știri. Însă nici asta nu e chiar așa ușor cum pare. Copiii care merg an de an în Săptămâna Altfel în vizită la TVR Timișoara s-au convins de acest lucru, ne-a povestit Roxana.
„Primul lucru pe care vor să-l facă când vin la noi e să stea la masa știrilor și să citească prompterul. Și se conving, foarte repede, că în ciuda faptului că pare ușor, nu e chiar așa. Trebuie să ai un anumit ritm de citire, trebuie să fii atent la cum citești, la ce citești, la cum nuanțezi, cum frazezi. Trebuie să arăți și bine în timp ce faci lucrul acesta. Să nu te încrunți, să nu se vadă că poate nu vezi un cuvânt sau ai sărit ceva. Nu e chiar așa de simplu. E un fel de probă de foc pentru toți cei mici și cei mari care vin și vor să încerce lucrul acesta.
Cu toate acestea trebuie să spun că mulți, mai ales cei mai mari, reușesc și sunt foarte fericiți când se întâmplă. Și noi ne bucurăm bineînțeles când se întâmplă pentru că sperăm că în felul acesta o să atragem și noi la TVR Timișoara „sânge proaspăt”, cum ne place să zicem”, ne-a explicat Roxana Morun. Tot ea ne-a povestit mai multe despre prompter, iar detaliile le puteți afla din materialul video de mai sus.
La începutul carierei sale la TVR Timișoara Roxana a realizat emisiunea „Știrbii mici, dar voinici”, emisiune ce avea în prim plan copii. Ea a făcut totul de la cap la coadă. De la documentare și până la prezentarea emisiunii. Deși acea emisiune nu se mai produce, Roxana spune că mai mereu cheamă copii în emisiunile sale, atunci când are ocazia. „Și acum îmi place să fac emisiuni cu copii. Chiar dacă nu am mai făcut emisiunea aceea care s-a terminat în 2000, am tot făcut emisiuni speciale și mereu chemam copii. Pentru că mi se pare că avem un potențial foarte mare și copiii nici nu-și dau seama cât de frumoși sunt, cât de drăguți sunt și cât de frumoase sunt lucrurile pe care le fac”, ne-a spus Roxana Morun.
În prezent emisiunea pe care Roxana Morun o realizează se numește „Selfie”. Aceasta a apărut într-un moment în care ea a considerat că nu ar mai fi ok să apară la TV. „Am avut o problemă. Mi-am pus aparat dentar și sâsâiam. Și mi s-a părut că nu e profi să mai apar pe post și să sâsâi, să nu mă înțeleagă lumea ce spun. Și după 14 ani de emisiuni în direct am zis: „ok, gata, nu mai vreau. O să fac o emisiune în care eu nu mă voi vedea și voi fi cumva omul din spatele camerei”. Și atunci am creat această emisiune care se numește „Selfie”, care e de fapt o emisiune autoportret în care oamenii se prezintă”, ne-a povestit Roxana. Mai multe despre această emisiune puteți afla urmărind întregul material video.
Un producător de emisiuni e implicit jurnalist, iar Roxana Morun ne-a spus care ar fi calitățile pe care cineva ar trebui să le aibă ca să poată face asta. „Un jurnalist trebuie să aibă în primul rând o foarte mare cultură generală. Să se descurce în toate domeniile. Dacă nu știi nu e o rușine. Începi și cauți, te documentezi, și vei afla. Nu putem să știm totul. În ziua de azi e atât de multă informație încât nu ai cum să o absorbi pe toată.
Cultura generală ar fi prima calitate. A doua cred că e spontenaitatea, istețimea. Să te prinzi de anumite faze, să faci conexiuni, să poți să lipești un lucru de celălalt. Asta contează foarte mult. Din punctul meu de vedere contează să ai și simțul umorului. Eu mizez mult pe simțul umorului. Unele situații sunt mai greu de depășit. Dar dacă tratezi totul cu umor, e mai ușor”, ne-a spus Roxana Morun. Tot ea ne-a zis că pentru a practica această meserie, de producător de emisiuni, nu trebuie să urmezi o școală anume sau un anumit curs. În schimb, ajută foarte mult să urmezi Facultatea de Jurnalism.
De fiecare dată, la finalul interviurilor din cadrul acestei rubrici, îi rugăm pe invitați să le ofere copiilor câteva sfaturi. N-am făcut excepție de la această „regulă” nici de data asta. „Copii, mergeți cât mai mult la cât mai multe acțiuni culturale. Mergeți la teatru, mergeți la film, mergeți la operă, mergeți la concerte, mergeți la festivaluri, faceți sport, mergeți la meciuri, mergeți la bibliotecă, citiți cât mai mult. Nu ezitați să vă imaginați lucruri mărețe. Gândiți-vă că puteți face orice. Pentru că dacă gândiți așa, la mare, poate că un pic din ce gândiți voi la un moment dat veți și putea realiza”, a încheiat Roxana Morun.
Discuția noastră cu producătoarea de emisiuni de la TVR Timișoara a fost mai lungă de atât. Roxana ne-a mai povestit cum a ales această meserie și ne-a vorbit despre cât durează să pregătească o emisiune. De asemenea, și-a amintit cu drag de momentele amuzante de care a avut parte de-a lungul carierei, în special de cele care-i implică pe cei mici. Și fiindcă tot am vorbit de copii, Roxana ne-a spus și cât de greu crede ea că e să lucrezi cu ei. Toate aceste detalii le regăsiți în materialul video de mai sus sau pe canalul nostru de YouTube, aici.
O meserie care ne asigură supraviețuirea. Ce face un agricultor BIO ne spune Adrian Orza