Pandemia încă lasă urme. Un copil din trei a avut stări de anxietate, nevoie de consiliere și tentative de suicid
Se pare că pandemia încă lasă urme în rândul copiilor. O anchetă derulată de Organizația Salvați Copiii în iunie 2022 scoate la iveală cifre îngrijorătoare. Un copil din trei a avut, din cauza pandemiei, stări de anxietate și nevoie de consiliere și suport psiho – emoțional. Situația e mult mai gravă în rândul adolescenților. Acolo au fost descoperite consecințe extrem de grave, precum tentative de suicid.
Datele anchetei arată că doar în 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației nu au avut legătură cu pandemia. Anxietatea e o problemă cu care se confruntă copiii și tinerii în ziua de azi. Cercetările realizate de Save the Children la nivel internațional arată că unul din patru copiii au de-a face cu anxietatea. De la debutul pandemiei aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi.
Bullying-ul reprezintă o altă problemă mare în rândul elevilor. Amenințarea cu violența fizică, umilirea, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator și excluderea din grup sunt câteva din situațiile cu care elevii din școlile din România se confruntă. Rezultatele anchetei derulate de Salvați Copiii arată că 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situații de bullying în școala în care învață. Alți 73% au asistat la astfel de situații chiar în clasa în care învață. În grupul de prieteni 45% dintre ei au spus că au fost martori la situații de bullying.
Tabăra Sănătății, ajunsă la a patra ediție
În perioada 16 – 19 august 100 de copii și tineri din întreaga țară se află la Poiana Brașov în Tabăra Sănătății. Aceasta face parte din proiectul Alegeri Sănătoase derulat de Salvați Copiii cu sprijinul Kaufland România. Pe parcursul acestor zile participanții vor explora tema „eu în armonie cu mine, cu ceilalți și cu natura”. Acest lucru se face prin intermediul atelierelor și activităților în aer liber.
„Ultimii ani au fragilizat sănătatea psiho-emoțională a copiilor. Iar copiii trăiesc emoții puternice, pe care nu știu să și le gestioneze. Și atunci apar manifestări ca anxietatea, depresia, furia și chiar bullying-ul la școală. Este important să recunoaștem semnele, să vorbim cu copiii și să desfășurăm activități care să îi reînvețe să fie împreună, să se joace și să construiască relații sociale pozitive”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.