Educația duală, soluţie pentru formarea specialiștilor
Lipsa specialiștilor pe piața de munca, mai ales a celor care practica meserii de baza (instalator, tâmplar, electrician etc) se simte tot mai mult în România. Scolile profesionale au dispărut, multe dintre ele. In acest context, educația duală poate fi o soluţie pentru formarea specialiștilor. O noua lege prevede reforma educației astfel încât autoritățile locale sa fie implicate în învățământul profesional dual.
Ce este educația duală
„Termenul „educație duală” este utilizat pe scară largă ca termen umbrelă. Se referă la faptul că predarea și învățarea în VET (acronim utilizat pentru învățământul vocational profesional și tehnic) se caracterizează prin „dualitate” în două privințe. Este vorba de dualitatea locurilor de învățare (școli/furnizori VET și companii de formare), pentru împărțirea responsabilității de a oferi instruire teoretică și practică, și dualitatea actorilor (actori publici și privați), împărțind responsabilitatea pentru politica și practica VET.
Potrivit UNESCO, „sistemul de învățământ dual” este numit „dual” deoarece combină ucenicia într-o companie și educația profesională la o școală profesională într-un singur curs”. În companie, ucenicul primește o pregătire practică, care este completată de instruire teoretică în școala profesională.
Învățarea la locul de muncă
„Potrivit proiectului legislativ supus consultării, în sistemul de educație se pot constitui consorții de învățământ dual, ca forme de asociere. Acestea pot fi formate din licee profesionale de stat și/sau particulare acreditate, instituții de învățământ superior acreditate, autorități publice locale și operatori economici. Consorțiul poate include și alți parteneri relevanți în domeniul pregătirii profesionale. Ei pot susține un ecosistem extins de formare duală. Învățământul dual contextualizează relația colaborativă dintre școală sau universitate și piața muncii. Invățarea la locul de muncă este o strategie educațională care oferă elevilor și studenților experiențe de lucru din viața reală. Învățarea la locul de muncă poate oferi beneficii tuturor părților interesate implicate – instituția de învățământ, cursantul, angajatorul și societatea”, spune deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.
Ce prevede proiectul de lege
În proiectul de lege, operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu unităţile de învăţământ care desfăşoară învăţământ liceal profesional, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei, beneficiază de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale. Astfel valoarea cumulată a burselor plătite elevilor înmatriculați în forma de învățământ dual de către operatorii economici se deduce din impozitul pe profit al acestora. În plus, creșterea cuantumului minim al burselor acordate pentru învățământul dual (3000 lei/an/elev în învățământul liceal, filierea profesională) nu poate decât să facă această filieră de învățământ, atât de utilă și necesară, mai atractivă pentru tineri.
“Colaborarea dintre unitățile de învățământ preuniversitar și agenții economici pentru succesul învățământului dual este esențială. O bursă consistentă va fi un factor motivant atât pentru elevi, cât și pentru familiile acestora, pentru a-i îndruma spre un profil educațional care le va garanta un loc de muncă în domeniul studiat încă de la absolvirea învățământului preuniversitar”, observă deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.
„Inființarea de campusuri profesionale integrate pentru învățământul dual printr-un parteneriat între unități de învățământ preuniversitar, instituții de învățământ superior, autorități locale și operatori economici, va genera oportunități de formare și profesionalizare pentru tinerii absolvenți de învățământ preuniversitar dual, oferindu-le variante de trasee de învățare și la nivel universitar.