Spunem sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului?
Pe 15 august creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una din cele mai importante evenimente din calendar. Sărbătoarea este cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare.
Sărbătoarea celebrată la 15 august marchează moartea Fecioarei Maria, și trecerea ei în Împărăția Cerurilor.
Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria, cea care l-a adus pe lume pe Mântuitorul Iisus Hristos a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului și a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice. Credința creștină consemnează o minune care s-a întâmplat în momentul morții sale, asemănătoare cu cea petrecută după înmormântarea fiului ei, Iisus Hristos.
Minunea de după Adormirea Maicii Domnului
Se spune că Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui de credință să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria, cea care, fecioară fiind, l-a născut pe Mântuitor.
În momentul în care apostolii au deschis mormântul, acesta era gol pentru că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.
În mod normal, nu ar trebui să spunem „La mulți ani” de la această sărbătoare
Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică prăznuiesc în fiecare an pe data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului.
În 2022, data de 15 august cade într-o zi de luni, iar bisericile ortodoxe au început sărbătoarea încă de duminică, 14 august.
Potrivit credinței creștine, cum pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, nu se urează „La mulți ani”. Cei care vor să transmită urări Mariilor și tuturor celor care poartă nume derivate, o pot face pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Nașterea Sfintei Marii, sărbătoare cunoscută în mod tradițional și ca Sfânta Marie Mică.