Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Zimbrul, gigantul european, face pui în sălbăticie, în România
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vă prezentăm zimbrul, gigantul pădurilor românești. Recent au fost descoperiți în sălbăticie trei viței proaspăt născuți.
Zimbrii au început să se reîntoarcă în ultimii ani în sălbăticia românească. Recent, Fundația Conservation Carpathia i-a vizitat să vadă cum s-au adaptat la noile condiții din Munții Făgăraș. Se pare că după cele două secole de absență din natură, aceste animale gigantice se simt ca acasă înapoi în natura sălbatică.
Programul de reintroducere în păduri a zimbrilor a debutat acum trei ani. În prezent, în Munții Făgăraș trăiesc 28 de exemplare, trei dintre ele fiind viței abia născuți. Membrii Fundației Conservation Carpathia au avut șansa să-i admire în timp ce stăteau liniștiți alături de turmă.
Opt exemplare din alte țări
Inițial, în Munții Făgăraș au fost eliberate opt exemplare. Acestea au fost aduse în toamna anului 2019 din Germania și Polonia. Ulterior au mai fost aduși în zonă zimbri din Suedia, Marea Britanie și din rezervațiile Vama Buzăului și Vânători Neamț.
„Ținta noastră este una destul de mare într-un timp destul de scurt. Avem un target pentru anul 2024. Pentru că această activitate de populare cu zimbri din Munții Făgăraș face parte din proiectului <<Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România>>, al cărui principal scop este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare, ținta pe care ne-am asumat-o față de Comisia Europeană și față de partenerii din acest proiect este eliberarea a 75 de de zimbri, până la jumătatea anului 2024″, a declarat, conform Adevărul, Călin Șerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundația Conservation Carpathia.
Cel mai greu animal european de uscat
Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un exemplar matur poate avea o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri. Greutatea sa poate fi între 300 și 920 de kilograme. Deși este mai înalt, zimbrul este mai puțin masiv decât verișorul său, bizonul american. Și blana sa este mai scurtă.
Durata de viață a zimbrilor în captivitate este de 28 de ani. În sălbăticie, aceasta este și mai scurtă. Femelele pot face pui doar între vârsta de patru și 20 de ani, iar masculii sunt fertili doar de la vârsta de șase ani la cea de 12. Din această cauză, înmulțirea acestor animale este un proces dificil. Teritoriul zimbrilor poate fi și de 200 de kilometri pătrați, unele turme preferând în locul pădurilor pajiștile și poienile.
Au dispărut complet din sălbăticie
Zimbrii au dispărut din Europa de Vest încă din secolul al XI-lea. O singură populație din nord-estul Franței a supraviețuit până în secolul al XIV-lea. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în anul 1762. În Transilvania, zimbrii au rezistat până în anul 1790.
În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit în anul 1500 pedeapsa cu moartea pentru cei ce braconau zimbrii. Ultimul zimbru sălbatic european a fost ucis în Polonia în 1919. În lume, ultimul zimbru din sălbăticie a fost ucis în Caucaz în anul 1927.
În perioada interbelică, în lume rămăseseră doar 50 de exemplare. Toate acestea trăiau în grădini zoologice. Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu anul 1951. În prezent, ei trăiesc în zone protejate din pădurile din Polonia, Belarus, Republica Moldova și România.
Curiozități despre zimbru
Un adult poate să consume peste 30 de kilograme de hrană într-o singură zi.
Zimbrul este simbolul național al Belarusului.
Există picturi rupestre cu zimbrii de acum 23.000 – 35.000 de ani în Peștera Coliboaia.