Freya, morsa distrugătoare de bărci, face ravagii în Norvegia
Freya, morsa distrugătoare de bărci, face ravagii în Norvegia. Ea a devenit în ultimele luni o adevărată vedetă, ziarele norvegiene urmărindu-i îndeaproape fiecare mișcare.
O morsă din Norvegia a ajuns o adevărată vedetă în ultimele luni dintr-un motiv neobișnuit. Numele ei este Freya și este urmărită cu sufletul la gură de o țară întreagă. Zilnic, ziarele locale publică noile locații unde își petrece timpul. Recent, ea a fost zărită pe țărmul orașului Oslo, capitala Norvegiei.
Acum poate vă întrebați ce a făcut Freya ca să fie atât de populară. Ei bine, răspunsul este unul simplu și neobișnuit: scufundă bărci! Da, ați auzit bine, marele mamifer marin folosește de ambarcațiunile pe mal pentru a sta la soare și a se odihni în urma prânzului. Având o greutate foarte mare, multe dintre ele ajung să fie înghițite de ape.
Cercetătorii au estimat că Freya are o greutate de aproximativ 590 de kilograme. Prezența ei pe coasta orașului Oslo este bizară. În general, morsele trăiesc în grupuri în zona Arctică iar despre Freya se crede că s-a născut pe Insulele Svalbard.
Morsa distrugătoare de bărci alege să se odihnească pe vapoare deoarece crede că sunt bucăți de gheață plutitoare. Deși cu toții vor o fotografie cu Freya, locuitorii din Oslo sunt sfătuiți să stea departe de ea.
Este o adevărată bătaie de cap pentru companiile de asigurări
Până în prezent ea nu a reprezentat un pericol pentru oameni. Morsa le-a dat însă o mulțime de bătăi de cap companiilor de asigurări și proprietarilor de bărci. Cu toate astea, specia este protejată în Norvegia. Astfel, eutanasierea ei nu este o posibilitate. Există însă posibilitatea ca Freya să fie transportată în cazul în care situația se înrăutățește.
Freya a devenit cu adevărat populară abia în acest an. Totuși, ea a fost zărită pentru prima oară în anul 2019. Oamenii de știință i-au urmărit traseul din ultimii ani îndeaproape. Până acum morsa a vizitat coastele Suediei, Danemarcei, Angliei, Germaniei și Țărilor de Jos.
Călătoria europeană a morsei Freya are și o explicație. Schimbările climatice au topit ghețarii arctici. Din această cauză, habitatul natural al morselor s-a micșorat, fapt ce a crescut competiția pentru hrană. Unele morse precum Freya au ales să găsească locuri noi unde să se poată hrăni liniștite fără să fie nevoie să se lupte.
Venirea morselor în Europa nu este însă o veste bună. Ele sunt considerate ca fiind o specie invazivă. O singură morsă poate să consume până la 1.000 de scoici într-o singură masă. Din fericire însă, Freya nu a descoperit momentan cât de delicioase sunt acestea.