O meserie în care ești aproape de copii. Cum sunt atrași cei mici la muzeu ne spune Rebeca Ostan
Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie în care ești aproape de copii.
Mulți copii cresc cu ideea că muzeul e un loc în care merg oamenii mari. Ei bine, nu e deloc așa. Muzeul e un loc în care toată lumea e binevenită, în special cei mici. Este locul în care se regăsesc o mulțime de obiecte din diferite perioade istorice, locul în care se spun multe povești legate de istoria omenirii. Practic, e un loc în care copiii învață lucruri noi distrându-se. Pentru azi am pregătit un interviu cu Rebeca Ostan de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara (MNaB). Ea se pregătește să devină conservator, însă până atunci e responsabilă să-i atragă pe copii la muzeu. Cum face asta? Aflați în cele ce urmează.
Având în vedere că în ultima perioadă a studiat foarte mult, am rugat-o pe Rebeca să ne spună ce urmează să facă odată ce devine conservator. „Un conservator se ocupă de păstrarea obiectelor de patrimoniu într-un muzeu. Adică are grijă să nu se deterioreze acele obiecte”, ne explică Rebeca.
O lume plină de povești
Până să se ocupe îndeaproape de obiectele din muzeu, Rebeca petrece timp cu cei mai mici dintre vizitatorii Muzeului Național al Banatului. „În funcție de expozițiile pe care le avem eu creez anumite ateliere. Practic, fiecare expoziție are o poveste, iar noi facem, printr-un ghidaj, o călătorie în lumea expozițiilor. Iar atelierele le leg în funcție de tematica expoziției”, ne povestește Rebeca.
În cadrul atelierelor cei mici își folosesc de cele mai multe ori mâinile, iar asta le stimulează diverse părți ale creierului. În materialul video de mai sus veți putea vedea câteva exemple cu lucrări realizate de copii. Multora li se pare greu, sau chiar imposibil, să lucreze cu copiii. Ei bine, nu e și cazul Rebecăi. „Din punctul meu de vedere în momentul în care alegi să practici o meserie trebuie să faci ceea ce-ți place. Și dacă faci ceea ce-ți place este ușor. Eu fac ceea ce-mi place, deci e ușor”, spune Rebeca.
Despre copii mai știm și că se plictisesc rapid, așa că e nevoie să fii creativ pentru a le pregăti astfel de ateliere. Iată de unde îi vine inspirația Rebecăi. „Deși pare amuzant pentru unii, sincer, inspirația pentru toți oamenii, părerea mea, vine de la Dumnezeu. Asta în primul rând. Ce mă mai inspiră? Bineînțeles, mă leg de o poveste. Am avut recent o expoziție de tarantule vii, așa că acele ateliere le-am legat de expoziție. Și m-am gândit la diverse ateliere, în funcție de vârsta copiilor: de la a desena o tarantulă pas cu pas până la a crea propria tarantulă din sârmă plușată. Unele idei le iau și de pe internet, doar că le adaptez în funcție de materialele pe care le am și în funcție de îndemânarea copiilor”, ne-a explicat Rebeca.
De ce e important ca cei mici să meargă la muzeu
Așa cum spuneam la început, muzeul e locul în care toată lumea e binevenită. Rebeca Ea consideră că e important ca cei mici să meargă la muzeu deoarece e locul în care pot învăța lucruri noi și interesante despre istoria muzeului, dar și despre expozițiile sau obiectele care se regăsesc acolo. Rebeca ne-a mai povestit și cum pot fi atrași cei mici în instituțiile muzeale. „Vizita la muzeu, în general, trebuie să fie distractivă. Copiii pot fi atrași, cum spuneam, de o anumită poveste și în diverse moduri ca să intre în atmosfera culturală a muzeului. Pot fi atrași printr-o vânătoare de idei, o poveste cu detectivi, o ghicitoare, aplicații pe telefoane performante etc.”, ne spune Rebeca.
Ce pot vedea copiii în această perioadă la MNaB
La Muzeul Național al Banatului copiii pot vizita expozițiile temporare și pot vedea obiecte inedite din cadrul expozițiilor de arheologie, istorie, arte vizuale. Până în 31 august, cei mici pot afla mai multe despre muzeu în cadrul expoziției „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului”. O altă expoziție interesantă care poate fi vizitată tot până la finalul lunii se numește „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”. Rebeca ne-a spus că se gândește deja să pregătească câteva ateliere legate de aceste expoziții, iar despre ele veți putea afla fie prin intermediul nostru, fie de pe pagina de Facebook a MNaB, adică de aici.
Discuția pe care am avut-o cu Rebeca a fost mai lungă și mai detaliată. Ea ne-a povestit cum a ajuns să aleagă această meserie, dar și ce-i place mai mult la ea. Fiind înconjurată de muzeografi de tot felul, am mai rugat-o și să ne spună ce ai de făcut pentru a deveni unul. De asemenea, la final, ea le-a oferit câteva sfaturi copiilor care vor să practice, pe viitor, o meserie în cadrul muzeului. Întregul material video e disponibil mai sus sau pe canalul nostru de YouTube, aici.