COMORILE MUZEELOR. Secretul îmblânzitoarelor de dragoni
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre secretul îmblânzitoarelor de dragoni. Mai exact, este vorba despre o fibulă din Epoca Fierului. Ea a fost descoperită într-un cartier din Timișoara și este ornamentată cu un dragon.
Cu toții putem fi de acord că dragonii sunt stăpânii poveștilor și a legendelor. Cele mai cunoscute filme fantasy precum Lord of the Rings sau Harry Potter îi conțin. Fascinația pentru acești monști zburători ce scuipă foc pe nări nu este deloc recentă. De-a lungul timpului, oamenii și-au imaginat diverse balade, povești și legende cu eroi, prințese, dragoni și chiar îmblânzitoare și îmblânzitori de dragoni.
Comoara muzeului de astăzi este dedicată dragonilor și îmblânzitorilor acestora. Este vorba despre secretul îmblânzitoarelor de dragoni, un obiect de modă al anilor 300 înainte de Hristos. La fel ca în zilele noastre, și Epoca Fierului era bântuită de povești despre femei ce au îmblânzit aceste fiare monstruoase.
Ce este fibula
Spre deosebire de dragonii de astăzi care sunt realizați cu ajutorul efectelor speciale și au mare succes la fanii Game of Thrones, cei din secolul al IV-lea î.Hr. erau confecționați din bronz. Un astfel de dragon a fost descoperit în forma unei fibule în primăvara anului 2017 pe un sit arheologic dintr-un cartier al Timișoarei. Cel care a descoperit-o a fost Andrei Georgescu, arheolog în cadrul Muzeului Național al Banatului.
Acum poate vă întrebați ce sunt fibulele. Ei bine, acestea sunt accesorii vestimentare foarte populare în vechime. Scopul lor era de a fixa îmbrăcămintea pe corp. De asemenea, datorită vizibilității lor, ele erau și un mijloc prin care se transmiteau informații cu privire la statutul și identitatea celui sau celei care le purta.
Fibula descoperită are o lungime de șase centimetri și o lățime de trei centimetri. Piciorul acesteia se termină sub forma unui animal fantastic, cu fălcile răsfrânte, asemănător unui dragon. De resortul fibulei era prins un lanț din bronz, lung de 52 de centimetri la capătul căreia s-a aflat cândva perechea dragonului nostru.