COMORILE MUZEELOR. Două spade ale războinicilor celți
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre două spade ale războinicilor celți de acum mii de ani. Acestea au fost descoperite recent în urma unor săpături care au premers construirea autostrăzii A1.
Exponatul lunii iulie la Complexul Muzeal Arad vine de la secția de arheologie a muzeului. Este vorba despre două spade ale războinicilor celți de acum mii de ani. Artefactele au fost descoperite în anul 2010 în cadrul unor cercetări arheologice desfășurate în imediata vecinătate vestică a cartierului Aradul Nou.
De asemenea, cercetătorii au mai descoperit în timpul săpăturilor și alte obiecte precum vase din lut, podoabe, accesorii de vestimentație și arme: cuțit și scut. Cele două spade se aflau în două morminte de războinici celți. Au mai fost descoperite și alte morminte pe lângă cele două. Totuși, acelea nu erau la fel de bogate în artefacte.
Conform unui text oferit de Dr. Ioan Cristian Cireap, arheolog în cadrul Complexului Muzeal Arad, spadele, care acum sunt restaurate, se păstrează bine, în special lamele lor. Mânerele sunt fragmentate. Ele au fost confecționate din fier și prezintă câte o nervură mediană a lamei.
Nu este prima oară când în zonă sunt descoperite morminte celtice
Lungimea lamelor este de 60, respectiv 62 de centimetri. Zona în care au fost făcute descoperirile era deja cunoscută în literatura de specialitate. Acolo, în anul 1967, cu ocazia săpării unui canal de irigații, au fost distruse mai multe morminte ce s-au dovedit a fi celtice.
După recuperarea unora dintre piesele ieșite atunci la iveală (vase de lut, podoabe din bronz, arme din fier – cuțite de luptă, un vârf de lance și o spadă), muzeul arădean, prin arheologul Egon Dörner, a întreprins o mică săpătură. În urma acesteia au fost identificate două morminte. Unul era de inhumație, adică trupul persoanei a fost îngropat direct în mormânt. Celălalt era de incinerație, adică trupul persoanei fusese ars și transformat în cenușă iar mai apoi îngropat.
Cercetătorii sunt de părere că descoperirile făcute în anii 60 și cele recente pot fi atribuite aceleași necropole birituale. Când zicem biritual ne referim la faptul că trupurile oamenilor erau îngropate în ambele moduri descrise mai sus. Descoperirile sunt datate ca fiind de la jumătatea secolului al IV-lea î.Hr., adică în jurul anului 350 î.Hr.