Locuri de poveste din România. O locuință unicat și o piață cu valoare istorică
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Azi vă invităm într-o călătorie virtuală în vestul țării, mai precis la Timișoara. Asociația Prin Banat și-a propus să promoveze clădirile istorice din oraș. La început totul a avut loc online, iar acum a luat naștere și o revistă fizică ce poartă numele „Heritage of Timișoara”. În primul număr al acesteia se vorbește despre Piața Plevnei, acolo unde au fost construite clădiri spectaculoase, realizate aproape exclusiv în stil Secession. Acesta e un stil arhitectural și artistic apărut în 1897, la Viena, care a reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți.
Ce trebuie să știți despre Piața Plevnei
Piața Plevnei se află în cartierul Elisabetin din Timișoara și face parte din Situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”, monument istoric. Zona a fost amenajată și clădirile din jur au fost construite începând cu 1903, acestea formând un ansamblu arhitectural omogen. Din acest ansamblu fac parte următoarele clădiri: Casa Emil Szilárd, Casa Johann Hartlauer, Casa dr. Junkert, Casa Romulus Nicolin și Palatul Dr. Adolf Vértes.
Marți, 26 iulie, de la ora 19:00, la Ambasada, va fi lansată revista de care vorbeam mai sus. Primul număr e dedicat chiar Pieței Plevnei și clădirilor care o formează. „Un format tipărit ne-a fost solicitat în repetate rânduri, cântărind mai greu, se pare, decât o platformă accesibilă oricui în mediul online. Deși o plănuim de mai bine de doi ani, revista Heritage of Timișoara primește contur abia acum și nu este un duplicat tipărit al informațiilor disponibile deja pe platforma online. Ea are ca scop publicarea în premieră a unor informații noi despre clădirile istorice din Timișoara”, explică Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.
Revista va apărea de două ori pe an. Din 26 iulie ea e disponibilă la Librăria La Două Bufnițe, Monoton, Ambasada și Comun cafe. În următoarele luni rețeaua de distribuție va fi extinse, iar veniturile generate prin vânzarea revistei vor fi realocate integral în proiect.
„Legenda Casei H”, un documentar despre o locuință unicat în România
Tot la Timișoara a avut loc ieri avanpremiera unui documentar despre o locuință unicat de la noi din țară. „Legenda Casei H” vorbește despre unui dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din România. Documentarul face parte din seria „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”. Adriana Babeți, alături de o echipă minunată, explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante ale orașului. De asemenea, proiectul aduce în fața publicului oameni deosebiți ai locului. Proiectul este unul comun și a luat naștere la inițiativa Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și a Universității de Vest din Timișoara.