Diferența dintre junk food și fast food. Cum putem mânca sănătos și rapid
În ziua de astăzi, tot mai puțini oameni au timp să gătească. Din această cauză, fast food-ul a devenit o opțiune tot mai populară. Știați însă că nu toate fast food-urile sunt nesănătoase? Da, există o diferență între fast food și junk food.
Imaginează-ți o farfurie plină de cartofi prăjiți așezați lângă un hamburger mare din care curge brânză topită. Lângă această farfurie este așezat un pahar mare de suc. Deja salivezi cu gândul la cât de delicios o să fie, nu? Ei bine, deși burgerii de la lanțurile cunoscute de restaurante fast food sunt delicioși, ei sunt considerați ca fiind nesănătoși cu un motiv: conțin foarte puțini nutrienți.
Junk food-ul și fast food-ul au devenit foarte populare în ultimii ani. Mulți oameni preferă să cumpere rapid un hamburger sau un kebab. Motivul este simplu. Aceștia nu mai au timp să gătească sau pur și simplu nu vor să aibă de-a face cu curățatul vaselor de după.
Totuși ce este junk food-ul și ce este fast food-ul? Sunt cele două același lucru? Dacă nu atunci care este diferența dintre ele? La toate aceste întrebări vom răspunde astăzi.
Junk food-ul constă din mâncăruri procesate cu un număr mare de calorii, bogate în grăsimi, sare și zahăr dar cu un număr mic de nutrienți. Mai exact aceste mâncăruri sunt create astfel încât să ne programeze creierele să vrem mai mult.
Cum le diferențiem cele două tipuri de mâncare
Conform specialiștilor, din categoria mâncărurilor junk food fac parte gustările sărate, guma, bomboanele, deserturile zaharoase, mâncarea fast food prăjită și sucurile carbogazoase. Nu toată mâncărurile fast-food sunt și junk food. Totuși, o parte mare din acestea sunt considerate ca fiind nesănătoase.
De exemplu, o salată poate fi fast food, dar cu siguranță nu este nesănătoasă. Chiar și unii hamburgeri, pizza sau alte feluri de mâncare similare pot alterna între a fi junk food sau sănătoase în funcție de ingrediente, calorii și procesul de gătire.
Consumul frecvent de junk food poate duce la creșterea riscului de obezitate și de probleme cardio-vasculare, pe lângă multe alte probleme de sănătate. Vasele noastre de sânge pot începe să se blocheze din cauza grăsimii, fapt ce poate duce la un atac de cord.
De asemenea, consumul de junk food poate afecta creierul precum consumul de droguri. Dependența de mâncăruri nesănătoase poate duce la refuzul consumului de fructe, legume, salate etc. Așa că data viitoare când te gândești să mănânci fast food puneți următoarele întrebări:
Câte calorii are porția pe care urmează să o mănânc?
Care sunt nutrienții sănătoși din această masă?
Care este calitatea ingredientelor folosite? Cât de proaspete sunt acestea?