Lecții interactive pentru copiii cu deficiențe de vedere. Noțiuni de bază din fizică, chimie și astronomie
Asociația Club Sportiv Tandem Arena și Fundația Orange au lucrat la proiectul „Studiu de caz: Natura”. Acesta face parte din conceptul educație alternativă incluzivă „Educatedra” și oferă lecții interactive pentru copiii cu deficiențe de vedere.
Pentru a veni în ajutorul celor cu deficiențe de vedere au fost create 15 lecții interactive. Ele prezintă noțiuni de vază de fizică, chimie și astronomie. „Lecțiile au fost create împreună cu specialiști chimiști și astronomi și sunt disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro. Materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio-video cu conținut educațional și materiale tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și tactile ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare”, se arată în comunicatul de presă.
Pe lângă lecțiile de fizică, chimie și astronomie pe platformă sunt disponibile și 232 de materiale accesibilizate despre istoria românilor, precum și 10 lecții de ornitologie dedicate păsărilor. Acestea au fost dezvoltate în cadrul proiectelor anterioare finanțate de Fundația Orange.
Caravana de ateliere, parte a proiectului „Studiu de caz: Natura”
Din cadrul proiectului „Studiu de caz: Natura” au făcut parte și o serie de ateliere. Pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din București, Buzău, Bacău, Cluj și Târgu Frumos, lecțiile de fizică, chimie și astronomie au devenit interactive. Copiii au făcut cunoștință cu sistemul solar în miniatură și au înțeles ce este expansiunea Universului. De asemenea, au explorat tactil planșe cu reprezentări sugestive de atomi și molecule.
Lecțiile online special create pentru cei cu deficiențe de vedere îmbină tehnologiile digitale cu materialele didactice clasice. „Acest tip de proiect ce îmbină tehnologii digitale cu materiale didactice clasice, precum planșele tactile, este prețios nu numai pentru copiii ce au participat în mod direct la activități, ci și pentru toți copiii cu deficiențe de vedere, profesorii și părinții lor. Avem încrederea că resursele educaționale create și disponibile pe această platformă deschisă vor contribui la desfășurarea unor lecții bogate și atractive în noul an școlar”, a declarat Ovidiu Ana, director executiv Fundația Orange.