20 iulie – Ziua Aviației și a Sfântului Ilie. Legătura dintre sărbători
An de an ziua de 20 iulie are o dublă însemnătate. E sărbătorită Ziua Aviației și cea a Sfântului Ilie. Ei bine, între cele două sărbători există o legătură, iar despre ea vorbim în cele ce urmează.
Ziua Forțelor Aeriene a fost instituită printr-un ordin general al ministrului Apărării Naționale în anul 1994. Data de 20 iulie nu a fost aleasă întâmplător. Tot atunci oamenii prăznuiesc o mare sărbătoare, care e trecută cu cruce roșie. Și anume sărbătoarea ortodoxă a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Atunci când a murit, Sfântul Ilie s-a ridicat la ceruri în vârtej de vânt, într-un car de foc și tras de cap scăpărători. Atunci când s-a ales data pentru Ziua Aviației s-a ținut cont de cum s-a ridicat Sfântul Ilie la ceruri, iar piloții și l-au ales pe el drept ocrotitor.
Cu ocazia acestei zile, între orele 11:00 și 12:00 Ministerul Apărării Naționale – Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat o ceremonie cu depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor. Pe de altă parte, la Timișoara, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara susțin de la ora 15:00 o conferință de presă. În cadrul acesteia se vor semna documente importante. Este vorba de două contracte de finanțare pentru achiziții: „Echipamente de Siguranță pentru Activități Non Economice” și „Utilaje destinate activităților economice de siguranță”.
Cine a fost Sfântul Ilie
Sfântul Proroc Ilie a fost unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu. Acesta s-a născut în Tezva Galaadului (de unde numele de Tesviteanul) cu aproape 800 de ani înainte de venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Familia lui a fost una simplă și credincioasă. Atunci când s-a născut Ilie, tatăl lui pe nume Sovac a văzut cum îngerii l-au înfășurat în flăcări de foc și l-au hrănit cu văpaie. Practic, nu doar plecarea lui la ceruri a fost una spectaculoasă. Și venirea pe lume a fost una specială. De-a lungul vieții a fost considerat un om care avea puterea de a deschide și închide cerurile. „Sfântul Ilie este singurul proroc din Vechiul Testament pe care îl întâlnim la cele trei mari religii monoteiste ale lumii: iudaism, creștinism și islamism”, scrie crestinortodox.ro.