Certurile în rândul copiilor. Cum putem să le gestionăm cu calm
Certurile în rândul copiilor sunt ceva de care mulți părinți încearcă să se ferească. Totuși, ele sunt firești și fac parte din procesul de maturizare a copiilor. Astfel, este foarte important pentru părinți să știe cum să le gestioneze.
Certurile în rândul copiilor sunt un subiect dezbătut adesea în rândul părinților. Fie că vorbim despre certurile între frați sau cele între alți copii, ele au loc inevitabil. Din această cauză, părinții sau adulții trebuie să știe cum să le gestioneze cu calm și cu blândețe.
Pentru început, este foarte important ca părinții să nu trateze aceste conflicte sau certuri ca pe niște tragedii. Ele sunt firești. Și adulții se ceartă, deși se presupune că suntem mai maturi. Micuții sunt într-o continuă dezvoltare emoțională. Astfel, de multe ori, ei nu știu cum să-și gestioneze emoțiile și uneori răbufnesc.
Micuții au nevoie de susținerea și îndrumarea părinților. La rândul lor, părinții nu trebuie să ia personal aceste conflicte, ci să le trateze cu detașare. Cu toate astea, ei trebuie să rămână atenți pentru a se asigura că certurile nu degenerează, lucru ce se poate întâmpla foarte ușor. Cu toții știm cât de imprevizibili pot fi uneori copiii.
Este foarte important să rămânem calmi
Și totuși, cum gestionăm un conflict? În primul rând este foarte important să ascultăm versiunea ambelor părți. Dacă cei mici se află la vârsta în care încă nu pot comunica prin cuvinte, putem să le urmărim comportamentul pentru a afla de la ce a pornit conflictul.
Găsirea cauzei și dialogarea de după detensionează situația, îi ajută pe copii să-și exprime sentimentele și restabilesc relația dintre cei doi. Adulții trebuie să vorbească cu cei mici pe un ton neutru și obiectiv.
Micuții simt când părinții sunt tensionați sau nervoși și își vor accentua comportamentul negativ pentru a obține o reacție. Astfel, echilibrul emoțional și explicațiile calme sunt modalitatea perfectă pentru a discuta și a calma un conflict între copii.
Au nevoie de empatie și iubire
Mulți copii ajung în situații în care se lasă copleșiți de emoții. Este firesc! Din această cauză este bine să le arătăm empatie, să îi îmbrățișăm și să le spunem că îi înțelege. Ei se vor simți ascultați și iubiți și vor fi încurajați la rândul lor să fie empatici cu ceilalți copii.
Asta nu înseamnă însă că adulții trebuie să rezolve problemele copiilor. Ideal este ca noi să nu intervenim direct în conflicte, ci să oferim doar ghidare și să creăm un spațiu sigur în care micuții să poată vorbi despre ce îi deranjează.
Toate aceste probleme fac parte din procesul de maturizare. Învățându-i pe copii cum să-și gestioneze singuri conflictele îi transformăm în viitorii adulți responsabili și maturi emoțional. Este foarte important să nu le rezolvăm noi problemele, chiar dacă pare cea mai simplă soluție, ci să îi ajutăm să depășească singuri orice obstacole.