Invențiile au schimbat viața oamenilor. Ochelarii de vedere și evoluția lor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre ochelarii de vedere și despre cum au evoluat ei de-a lungul timpului.
Ochelarii de vedere sunt prietenii ce mai buni ai multor oameni. Am putea spune că se numără printre cele mai valoroase invenții ale omenirii. Până să devină un accesoriu de modă pentru corectarea vederii disponibil pentru toată lumea, la ochelari aveau acces doar cei bogați. Se spune că ochelarii au fost creați de Salvino D’Armati în Italia, în secolul al XIII-lea. Totul a început cu inventarea a două lentile convexe plasate într-un cadru din lemn, cu un ax ținut împreună cu un nit. Purtătorul îi ținea pe față pentru a-și îmbunătăți vederea. Totuși, aceasta este doar una dintre multele relatări când vine vorba de originea ochelarilor.
Evoluția ochelarilor de vedere
Ochelarii pe care îi cunoaștem azi au început să prindă contur în secolul al XVIII-lea. Până atunci ochelarii nu stăteau pe față. Ei trebuiau ținuți la ochi de către purtător. Abia în secolul al XVIII-lea au fost adăugate elementele care mențin ochelarii pe față: puntea nazală și brațele pentru urechi. Progresele au continuat de acolo și au inclus materiale mai bune și mai confortabile.
Oamenii au diferite probleme de vedere. Unii nu văd de departe, iar alții nu văd de aproape. În 1784 Benjamin Franklin a inventat ochelarii bifocali, scrie readingglasses.com. Se săturase să schimbe ochelarii de departe cu cei de aproape așa că a combinat cele două lentile. În secolul al XIX-lea, Louis de Wecker, un oftalmolog francez, a contribuit la îmbunătățirea modelului original. Apoi, Peter Williams, căruia i se atribuie inventarea lentilelor trifocale, este creditat cu inventarea termenului „bifocal”, deși invenția i-a fost recunoscută lui Benjamin Franklin.
Duke Elder, în 1922, a realizat prima lentilă progresivă. Totuși, primii ochelari cu design modern, progresivi, au fost inventați de Bernard Maitenaz din Franța, în 1953. Lentilele progresive reprezintă un salt uriaș în tehnologia lentilelor, deoarece permit purtătorului posibilitatea de a vedea câmpurile de departe, intermediar și de aproape, toate într-un singur set de ochelari.