Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Rechinul balenă, cel mai mare pește de pe glob
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre rechinul balenă, cel mai mare pește de pe glob. Deși poate părea înfricoșător, el nu reprezintă un pericol pentru oameni.
Atunci când ne gândim la rechini ne vine în minte imaginea unui monstru fioros al apelor ai cărui colți pot sfâșia orice. Știați însă că cea mai mare specie de rechin este complet inofensivă pentru noi?
Rechinul balenă este, cum putem deduce din nume, o specie gigantică de rechin. De fapt, el este cel mai mare pește din apele globului. Simpaticul animal al apelor trăiește în toate oceanele, în special în zonele tropicale.
Acest animal marin este gigantic. Au fost descoperite specimene de aproximativ 18 metri, adică mai mari lungi decât un autobuz. Majoritatea rechinilor balenă au însă o lungime de 12 metri și o greutate de 15 tone.
Arată ca o tablă de șah
Culoarea rechinului balenă este distinctă. El este acoperit cu pete deschise la culoare ce îl fac să arate ca o tablă de șah, restul corpului fiind închis la culoare.
Capul acestui pește gigant este lat și plat. Gura sa este imensă. Pe lateralul gâtului are cinci branhii mari ce au înăuntru un burete special ce servește drept filtru. Pentru a se hrăni, rechinul balenă înoată cu gura deschisă prinzând toți peștii ce îi ies în cale. Acest burete are scopul de a lăsa apa să treacă fără ca hrana să poată evada prin branhii.
Vorbind de hrănire, gura rechinului balenă conține 300 de rânduri de dinți micuți și ascuțiți pe fiecare parte a maxilarului. Oamenii de știință susțin însă că acești dinți sunt rămășițe din preistorie. Ei nu au niciun rol în procesul de hrănire. Dieta acestui animal gigantic constă din creveți, nevertebrate, alge, moluște, sardine, caracatițe și chiar pui de ton.
Nu se cunoaște pe deplin procesul de reproducere al acestor animale
Stilul de viață a rechinului balenă este în general singuratic. Totuși, uneori el mai poate fi găsit și în grupuri de până la sute de indivizi. Ei trăiesc de obicei în largul mării, rar ajungând aproape de țărm.
Chiar dacă sistemul reproducător al acestui animal nu este pe deplin înțeles, cercetătorii cred că ei dau naștere unor pui vii precum ceilalți rechini. Cei mai mici rechini balenă descoperiți aveau lungimea de 55 de centimetri. Se crede că femelele dau naștere la aproximativ 16 pui. Totuși, la mijlocul anilor ’90, în Taiwan a fost capturată o femelă al cărui uter conținea aproape 300 de pui.
Rechinii balenă sunt inofensivi pentru oameni
După cum spuneam, rechinii balenă nu sunt un pericol pentru oameni. Multe specimene au fost examinate îndeaproape și, în unele cazuri, chiar călărite fără să arate nicio urmă de agresiune. Uneori ei se apropie de oameni din pură curiozitate.
De asemenea, acest animal nu reprezintă un interes pentru pescari. Totuși, se întâmplă uneori să fie capturați din greșeală. În Pakistan, India, Taiwan, Filipine și China erau pe vremuri capturați pentru hrană și mâncați proaspeți sau uscați cu multă sare. Începând cu anul 2016 ei sunt considerați ca fiind în pericol de dispariție.
Curiozități despre rechinul balenă
Un rechin balenă poate filtra cu branhiile sale până la 6.000 de litri de apă pe zi.
Aceste creaturi pot trăi până la 100 de ani.
Fiecare rechin balenă are un model unic de pete pe spate, la fel cum și oamenii au amprente unice.