Unde aleg elevii să-și continue studiile. Facultățile cu cea mai mare concurență
În viitor România va avea mai mulți medici, specialiști în drept și economie, psihologie și matematică. Acestea sunt cele mai căutate specializări unde aleg elevii să-și continue studiile după finalizarea liceului. Iată câteva din facultățile cu cea mai mare concurență.
„Bătaie” mare e pe locurile de la facultățile din Cluj, Timișoara și București. De exemplu, la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, după patru zile de admitere, s-au înscris peste 12.000 de candidați. În topul preferințelor se află Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (1.511 dosare depuse), Facultatea de Psihologie și Științele Educației (1.392 dosare depuse) și Facultatea de Matematică și Informatică (1.323 dosare depuse). Pe următoarele poziții se află Facultatea de Drept, Facultatea de Litere și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Admiterea la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca continuă până în 28 iulie, iar detaliile sunt disponibile aici.
Un număr mare de elevi au optat și pentru facultățile din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. Cei mai mulți dintre candidați și-au depus dosarele medicină (1.036), asistență medicală generală (170) și balneofiziokinetoterapie și recuperare (116). În total, la Universitatea de Medicină și Farmacie s-au înscris 1.721 de candidați.
Record de candidați la UMFCD București
Medicina pare să fie la mare căutare anul acesta. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a înregistrat un nou record de candidați. Pentru ocuparea celor 1.623 de locuri scoase la concurs (1.245 – finanțate de la bugetul de stat, 378 – cu taxă) s-au înscris 3.497 de candidați. Cifrele sunt în creștere cu 70 de candidați comparativ cu ediția din 2021 și cu 171 față de cea din 2020.
„Pentru admiterea la studiile de licență din cadrul Universității noastre asistăm și anul acesta la un nou record în ceea ce privește numărul candidaților înscriși. 3.497 de absolvenți de liceu, cu 70 mai mulți în comparație cu cei care au concurat anul trecut și cu 171 în plus față de numărul celor înscriși la ediția din 2020. Fapt care ne arată un interes amplificat și continuu al tinerilor față de profesia de medic.
Mai mult, anul acesta, UMF „Carol Davila” se bucură de accederea la studiile de licență la medicină a 24 de olimpici, precum și de faptul că 23 de candidați înscriși la concursul de admitere au obținut media 10 la examenul de bacalaureat. Dacă celor 24 de olimpici le spun de pe acum un călduros „Bun Venit!” în Universitatea noastră, tuturor candidaților le urez mult succes la apropiatul concurs de admitere”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
La București mulți elevi optează și pentru Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Conform datelor oficiale, până în 17 iulie, au fost depuse 1.247 de dosare. Candidații mai au de susținut, în 21 iulie, concursul de admitere.
Medicina, la mare căutare și la Timișoara
Și în vestul țării au fost depuse multe dosare la specializările de medicină. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara au fost depuse, până în 15 iulie, 2.509 dosare. Cele mai multe dintre ele au fost înregistrate la programele de studii Medicină (1.020), Medicină dentară (672) și Asistență medicală generală (192). Având în vedere că și la București și la Cluj au fost depuse multe dosare la Drept, ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu cei de la Facultatea de Drept din Timișoara pentru a vedea cum arată situația acolo. Înscrierile sunt încă deschise, însă până la data de 18 iulie au fost depuse deja 638 de dosare, disponibile fiind 645 de locuri.