Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Insula Navarino, cel mai sudic teritoriu locuit permanent
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Insula Navarino, cel mai sudic teritoriu locuit permanent. Acum 10.000 de ani, regiunea era locuită de o civilizație nomadică.
Teritoriul despre care o să vorbim astăzi nu este o țară propriu-zisă, ci aparține de Chile. Cu toate astea, acesta este unul dintre cele mai interesante locuri de pe planeta noastră. Insula Navarino este cel mai sudic teritoriu locuit permanent de pe glob. Capitala regiunii este Puerto Williams.
Pe insulă mai există așezămintele Puerto Navarino, Rio Guanaco și Puerto Toro. Cel mai înalt punct se numește Pico Navarino și se află la o altitudine de 1,195 de metri deasupra nivelului mării.
Climatul zonei este polar de tundră. Pe coasta nordică, acolo unde se află Puerto Williams, temperatura anuală medie este de doar 6 °C. Temperatura medie în cea mai caldă lună a anului este de 9,6 °C iar cea din cea mai friguroasă lună este de 1,9 °C.
Castorii au distrus flora locală
Flora insulei este caracterizată în principal prin păduri de conifere. Zonele mai înalte sunt deșertice, copacii acoperind mai puțin de 30% din suprafață. Când vine vorba de animale, Insula Navarino este afectată de castorii invazivi.
Aceștia au fost introduși în regiune din Canada în anul 1940 într-un efort al guvernului Argentinian de a porni o industrie a blănurilor. Având în vedere că în regiune nu există prădători naturali pentru castori, aceștia s-au înmulțit și s-au răspândit pe toate insulele.
Teritoriul cu una dintre cele mai mari concentrații de situri arheologice
Istoria și arheologia sunt una dintre cele mai valoroase resurse ale Insulei Navarino. Este considerată ca având una dintre cele mai mari concentrații de situri arheologice din lume.
Oamenii yahgan erau un trib nomadic, mutându-și așezămintele în funcție de anotimp. Obiectele găsite ne arată faptul că aceștia erau dependenți de pescuit și de unele legume găsite pentru a supraviețui.
Există chiar și un oraș yaghan de acum aproximativ 10.000 de ani. Acesta se află în golful Wulaia. Există multe locuințe descoperite în zonele joase. Această civilizație antică atrage an de an mulți turiști în regiune. Există și un muzeu regional care prezintă în amănunt felul în care acest popor trăia.
Cel mai sudic oraș locuit permanent de pe glob
Cel mai sudic oraș locuit permanent de pe glob este Puerto Toro. Acesta a fost fondat în anul 1892 în timpul Vânătorii de Aur din Tierra del Fuego. Puerto Toro se află la 3.900 de kilometri de Polul sud. Este singura comunitate de pe glob care se află sub paralela sudică de 55°.
Puerto Toro este locuit de doar 36 de oameni conform unui recensământ din anul 2002. Populația este formată din pescari și din familiile lor. De asemenea, acest oraș este singura localitate din Chile situată pe coasta Oceanului Atlantic.
Cândva, acesta era unul dintre cele mai importante din regiunea Canalului Beagle datorită Vânătorii de Comori Tierra del Fuego. El a devenit neimportant odată ce interesul pentru descoperirea aurului a dispărut.