O meserie care necesită pasiune și multă iubire pentru tradițiile românești. Ce face un coregraf al unui ansamblu folcloric
Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii, încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ȘTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în carieră. Astăzi vorbim despre ce face un coregraf al unui Ansamblu Folcloric Profesionist.
Pentru prima data în 20 ani de viață, am reușit să particip la a XXXI-a ediție a Festivalului Inimilor în calitate de jurnalistă acreditată. Acest lucru, pe lângă bucurie, mi-a adus oportunitatea de a sta de vorbă cu o mare coregrafă din România – Silvia Macrea. Astfel, ea mi-a povestit despre folclor, tradiție, dar și despre meseria de coregraf, așa ca pe înțelesul copiilor.
Cine este Silvia Macrea?
Fără îndoială, Silvia Macrea trăiește cu intensitate și respiră esența dansului popular și al spectacolului folcloric. Dragostea față de valorile autentice i-a fost insuflată de mică, de către părinții ei, iar asta deoarece s-a născut în familia celebrului coregraf Ioan Macrea și a soției lui, Silvia, profesor de dansuri populare. Tatăl ei a fost cel care a întemeiat ansamblul emblematic al României, „Junii Sibiului”, în anul 1944, iar fiica lui i-a călcat pe urme.
Silvia Macrea (n. 18 mai 1974, Sibiu) este coregrafa Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și al Ansamblului „Veteranii Junii Sibiului” din anul 2003. De asemenea e și managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelu-Junii” – Sibiu, din anul 2005. Ea se descrie simplu: „Silvia Macrea este un român adevărat care iubește tot ceea ce înseamnă folclorul tradițional: joc popular, muzică populară și tot ce înseamnă obiceiuri tradiționale”.
Chiar dacă Silvia Macrea a absolvit în anul 1999 specializarea „Drept” din cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, după moartea tatălui său, a ales să ducă mai departe moștenirea culturală a familiei și s-a dedicat dansului și tradiției. Pentru mai multe detalii despre viața sa urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube.
Cum ajungi coregraful unui ansamblu folcloric profesionist
După moartea tatălui ei, Silvia a urmat cursurile Academiei de Dansuri Folclorice între anii 2000-2004, studii de masterat în Artă muzicală în perioada 2008-2010, iar în 2021 a obținut titlul de „Doctor” în Teatru și Artele Spectacolului la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Totuși, Silvia și-a început activitatea profesională în anul 1993, ca profesor coregraf în cadrul Palatului Copiilor din Sibiu. Șase ani mai târziu, a devenit coregraf al Ansamblului „Ceata Junilor”, iar în anul 2003, Silvia devine coregraful Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelu-Junii Sibiului” și al Ansamblului „Veteranii Junii Sibiului”.
În anul 2005, a preluat funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelu-Junii” Sibiu.
Putem vedea astfel că, indiferent de vârsta pe care o avem și de drumul ales inițial, atunci când ne găsim cu adevărat țelul în viață, trebuie să îl urmăm, cu puțin curaj și multă credință. Acest drum pe care Silvia Macrea l-a avut, poate fi un exemplu de viață, un exemplu care să ne ajute și să ne arate cum să ne alegem meseria sau cum să ajungem coregrafi.
De ce Silvia Macrea?
Am ales să discut cu Silvia Macrea, deoarece ea duce tradiția mai departe în cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” – primul ansamblu folcloric profesionist din România. De asemenea, pe lângă statutul de coregraf și manager pe care le-a obținut, sub coordonarea sa, Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” a ajuns să dețină un palmares deosebit.
Spre exemplu, sub coordonarea sa, ansamblul și-a consolidat statutul de ambasador cultural al Sibiului și al României, prin intermediul turneelor efectuate în toată Europa, America și Asia, prin reprezentarea României la evenimente precum Sibiu – Capitală Culturală Europeană, 2007 sau Expoziția Mondială Milano, 2015.
De asemenea, repertoriul ansamblului s-a îmbogățit cu producții unice precum spectacole tematice („Pe firul nesfârșit al vieții” – montat în 2009) sau spectacole de teatru muzical coregrafic („Șapte frați pentru șapte mirese – montat în 2015).
Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” se apropie de a 80-a aniversare, iar acest lucru m-a încurajat să vorbesc cu Silvia Macrea despre meseria de coregraf, căci de la cine se pot informa copiii mai bine dacă nu de la cea care duce mai departe folclorul tradițional, cu tot ceea ce înseamnă el? În cazul în care sunteți curioși să aflați mai multe detalii despre ce presupune să fii un coregraf al unui ansamblu folcloric nu uitați să urmăriți interviul video pe care îl găsiți la noi pe canal.