Lecție moralizatoare pentru părinți ( și copiii lor). Ce facem cu copiii gălăgioși și neascultători în localuri publice? Postarea unui bistro din București s-a viralizat
Modul în care se poartă copiii când sunt mici este în primul rând efectul felului în care văd că se poartă părinții acasă. Aceasta e concluzia specialiștilor în parenting. Tot ei atrag atenția că unui copil, oricât de mic e, trebuie să i se spună și „nu” și nu va fi lăsat să țipe și să deranjeze oricând și oriunde numai pentru că e micuț. Ce facem cu copiii neascultători în localurile publice? Postarea unui bistro din București a devenit virală.
„Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J’ai. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ. Vă mulțumim pentru înțelegere”.
Pe o rețea de socializare, în doar o zi, o postare a unui restaurant din București a adunat sute de comentarii și mii de reacții. Unele pozitive, altele cu totul negative. Respectiva postare făcea referire la faptul că grădina localului, chiar dacă e cu nisip pe jos, nu e un loc de joacă. Postarea a fost însoțită și de o poză, pe aceasta fiind evidențiate cuvintele „să se poată bucura în liniște”, „zona de nisip nu este loc de joacă”.
Reacțiile oamenilor
Practic, reprezentanții localului își doresc ca părinții să fie responsabili și să-i supravegheze pe cei mici. Se pare că mesajul nu a fost înțeles din prima și în scurt timp au apărut reacțiile. Majoritatea dintre cele negative au venit din partea părinților. „Suntem prietenoși cu copiii, dar am dori să nu ne calce pragul copiii. Super mesaj”, a comentat cineva. Altcineva spune: „Nu există copii într-o grădină și liniște în același timp și punct. Dacă nu sunteți ok cu asta, ar trebui să transformați locul într-o terasă adults only. Pentru că nu e ok ca părinții să creadă că merg într-un loc children friendly care de fapt e friendly cu ei doar dacă stau liniștiți în banca lor. Lucru imposibil, repet”.
„Copiii nu sunt bunuri comune”
Tot pe Facebook a apărut o postare, referitoare la subiect, care a adunat la rândul ei sute de comentarii și distribuiri. Ea sună cam așa:
„J’ai Bistrot București le-a sugerat, pe Facebook, părinților care vin cu odraslele la terasă să-și țină, cumva, copiii în frâu, dacă tot au ieșit cu ei în lume. Că e dreptul tuturor clienților să se simtă bine.
A ieșit ditamai tămbălăul.
Ce uită persoanele care înjură J’ai Bistrot (unde nici măcar n-am intrat vreodată) este un lucru cât se poate de simplu și de bun simț. Copiii nu sunt „bunuri” comune. Ei nu aparțin comunității.
Nu toți copiii sunt super simpatici și nu toate odraslele sunt suportabile. Și nu e vina copiilor. Ci e vina părinților, care uită că „educație” înseamnă (spun specialiștii) și stabilirea unor limite. Și mai ușor cu „tu n-ai copii, deci habar n-ai ce vorbești” pe scări. Că nu sunt părinții niște supraoameni cu profunzimi celeste. Iar noi, ăștialalți, niște târâie-cur care trebuie neapărat să se-nmulțească pentru a avea dreptul să deschidă gura când li se zbiară-n ureche.
Și recunosc că atunci când văd un copil pus pe fapte mari, într-un colț de terasă, prefer să mă așez în colțul opus. Sau chiar să renunț să mai intru. Că nu-mi place gălăgia, nu-mi plac urletele și nu-mi place nesimțirea părinților cvasi-absenți, care consideră că progenitura lor e progenitura tuturor și că toți trebuie s-avem grijă de ăla mic și să-i suflăm în borș, „pentru că e COPIL””.
Cum le spunem NU copiilor
Văzând că postarea nu a fost înțeleasă corect din prima, pe pagina localului a apărut o nouă postare. De data aceasta ea a fost mult mai lungă și a vorbit pe larg despre subiect. În linii mari, oamenii au vrut să transmită că:
Textul inițial s-a dorit a fi unul lejer. Cu îndemn la respect reciproc, născut din dorința ca toți cei care le calcă pragul să se poată bucura de timpul petrecut. Atât copiii, părinții, cât și ceilalți clienți care caută un loc de povești și relaxare;
Nu au vrut să arate cu degetul pe nimeni și nici să se plângă de toate problemele pe care le-au întâmpinat;
Își doresc să fie respect pentru toată lumea și atât adulții, cât și copiii să respecte câteva reguli de bun simț;
Locul e semnalat cu plăcuțe pe care scrie „acest loc nu este un loc de joacă. Vă rugăm să supravegheați copiii și vă rugăm să păstrați liniștea”.
Sunt persoane care consideră că locul e potrivit pentru toată lumea, atâta vreme cât bunul simț e la el acasă. „Am fost de mai multe ori cu prieteni și copii de diferite vârste și ne-am simțit foarte bine. Spațiul permite ca un copil să se joace pe lângă părinți. Deși am copil, mă deranjează atunci când sunt încălcate limitele bunului simț, de către copii sau adulți, deopotrivă”, a comentat cineva la postarea de pe Facebook.
Uneori pentru părinți poate fi dificil să le spună copiilor „Nu”. Fie nu știu cum să o facă, fie nu sunt ascultați. Recent ȘTIRI PENTRU COPIIa realizat cu sfaturi din partea unuia dintre cei mai apreciați oameni când vine vorba de parenting, și anume Urania Cremene. Articolul poate fi citit aici.