Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Timorul de Est, insula asiatică distrusă de conflicte. Această țară este locuită de peste 42.000 de ani.
Timorul de Est, cunoscut și drept Timor-Leste, este o țară insulară aflată în extrema sudică a arhipelagului Malay. Această țară ocupă jumătatea estică a insulei Timor, o mică enclavă în vestul insulei, dar și două insule numite Atauro și Jaco. Capitala țării este Dili, care este și cel mai mare oraș, iar populația este de aproximativ 1,3 milioane de locuitor.
Această țară este înconjurată de Marea Timor la sud-est, de strâmtoarea Wetar la nord, de strâmtoarea Ombai la nord-vest și de Indonezia la vest și la sud-vest. Cel mai înalt punct al țării se află pe Muntele Tatamailau la o altitudine de 2.963 metri.
Climatul țării este uscat și tropical. Cantitățile de precipitații sunt moderate. Dealurile sunt acoperite de copaci, în timp ce în zonele mai joase cresc cocotieri și copaci de eucalipt. Există o mulțime de izvoare termale. Printre animalele ce pot fi observate pe insulă se numără cuscus (o specie de marsupial), maimuțele, căprioarele, pisicile civet, șerpii și crocodilii.
Această țară este ocupată de oameni de peste 42.000 de ani. Asta o face una dintre cele mai vechi regiuni unde a fost descoperită activitate umană. Timorul de Est a fost colonizat de portughezi pentru prima dată în anul 1520. Aceștia au fost urmați de olandezi, care au pus stăpânire pe multe insule din jur. Tot ei au preluat controlul asupra jumătății vestice a insulei Timor în anul 1613.
Între cele două națiuni avea să aibă loc un conflict pentru teritoriu până în anul 1860, an în care a fost pus la punct un tratat care să împartă insula. Astfel, estul a fost acordat portughezilor, care au mai pus stăpânire și pe enclava vestică numită Oecussi. Acela a fost locul unde portughezii au debarcat pe insulă pentru prima oară.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, insula a fost folosită drept un câmp de luptă de către australieni și japonezi. Aproape 50.000 de est timorezi și-au pierdut viața în urma ocupării japoneze.
În anul 1949, Țările de Jos au renunțat la coloniile lor din Indiile de Est, printre care și Timorul de Vest. Astfel a luat naștere Indonezia. Timorul de Est avea să rămână sub ocupația portughezilor până în anul 1975, an în care aceștia s-au retras brusc după 455 de ani de conducere.
Această retragere a lăsat teritoriul vulnerabil. Pe data de 16 iulie, 1976, la doar nouă zile de la declararea independenței Republicii Democratice a Timorului de Est, Indonezia a atacat țara și a anexat-o.
Ocupația Indoneziei asupra teritoriului, care era mic, îndepărtat și extrem de sărac, a rămas complet neobservată de către comunitatea internațională. Rezistența Timorului de Est a fost oprită violent de către forțele militare indoneziene.
Peste 200.000 de locuitori au murit în acea perioadă de foame, boli și în lupta împotriva conducerii. Abia în anii 1990, această ocupație violentă a intrat în atenția țărilor vestice. În anul 1996, doi activiști est timorezi, Carlos Filipe Ximenes Belo și José Ramos-Horta, au primit Premiul Nobel pentru eforturile lor de a căpăta libertatea într-un mod pașnic.
Timorul de Est avea să devină liber abia în anul 1998, după 25 de ani de conducere violentă. Noul președinte indonezian a fost dispus să organizeze un referendum în regiunea estică a insulei pentru a afla dorința locuitorilor cu privire la independență.
78.5% din populație a cerut plecarea Indoneziei. În urma acestor rezultate, organizațiile pro-indoneziene și soldații indonezieni au început o acțiune militară extrem de violentă, distrugând orașe și omorând civili. Aproape o treime din populație a fost nevoită să părăsească regiunea.
Totuși, după multe presiuni internaționale, Indonezia a permis intrarea armatei Națiunilor Unite în regiune pentru a ajuta la restaurarea ordinii în această țară distrusă de conflicte.
Timorul de Test s-a declarat oficial drept țară pe 20 mai, 2002. De atunci, țara a mai trecut printr-un număr de conflicte, războaie interne și revolte. Actualul președinte este Francisco Guterres, unul dintre cei care au luptat pentru libertatea țării în anul 1975.
Majoritatea populației are origini malaysiene sau polineziene. Peste 95% din populație este romano-catolică. Există peste 40 de dialecte și limbi diferite vorbite de către oameni. Tetum este cea mai populară dintre acestea. Portugheza încă este vorbită de o parte din populație.
68% din populația adultă din Timorul de Est știe să scrie și să citească. Procentajul este de 84% în rândul adulților tineri (18 – 24) și este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Mai multe fete merg la școală decât băieți, cei din urmă lăsându-se de obicei de studii în momentul în care ajung la pubertate.
Există mai multe școli primare pe teritoriul țării. Totuși, calitatea acestora și a materialelor didactice nu este grozavă. Școlile secundare există doar în municipii. Universitatea principală a țării este Universitatea Națională a Timorului de Est. Pe lângă ea mai există patru colegii.
Cultura din Timorul de Est este influențată de culturile portugheze, catolice, indoneziene și cea locală. În mitologia locală, un crocodil bătrân s-a transformat în insulă pentru a răsplăti un băiat care l-a ajutat atunci când era bolnav. Din această cauză insula are formă de crocodil.
Există o puternică tradiție orală bazată pe indivizi care recită povești și poezii lungi. Multe ritualuri tradiționale rămân încă importante, chiar dacă acestea s-au modernizat în timp.
Arhitectura clădirilor este în mare parte portugheză. În zona estică există însă și case totem. Acestea sunt considerate ca fiind sacre. Primul film produs de Timorul de Est a fost prezentat în anul 2013.
Sursă foto: ceoworld.biz, blog.wego.com, southeastasiaglobe.com, southeastasiabackpacker.com, bbc.com, worldpoliticsreview.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Curaçao, țara jucătorilor de baseball