COMORILE MUZEELOR. Hieroglifele și cum au fost ele descifrate
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vă prezentăm hieroglifele și povestea descifrării lor. În 2022 se împlinesc 200 de ani de când noi am descifrat alfabetul egiptenilor antici. Cu această ocazie, British Museum din Londra a pregătit o expoziție grandioasă.
Hieroglifele sunt cu adevărat fascinante. Deși există de mii de ani, ele au descifrate abia relativ recent de către noi. Cum ar fi fost să pierdem complet cunoștințele egiptenilor din Antichitate?
Chiar dacă ele sunt egiptene, denumirea de „hieroglife” vine din limba greacă. „Hiero” înseamnă „sfânt” iar „glyphics” înseamnă „semne” sau „scrieri”. Pe scurt, cuvântul „hieroglif” poate fi tradus drept „scrierea sfântă”.
Egiptenii credeau că numele oamenilor aveau multă putere. Dacă numele cuiva era cunoscut după moartea sa, asta însemna că el va supraviețui în viața de apoi. Din această cauză, numele faraonilor erau scrise în cavouri după ce aceștia se stingeau din viață.
Majoritatea hieroglifelor depictează obiecte sau ființe. Multe dintre ele reprezintă exact obiectul sau animalul după care au fost desenate. Totuși, unele dintre ele sunt doar semne pentru sunete sau silabe.
De exemplu, în egipteana veche, bufnița este citită precum litera „M”. Sau simbolul egiptean pentru gură poate însemna „gură”, dar poate fi citit și drept „R”. Desigur, nu putem potrivi exact alfabetul nostru cu hieroglifele deoarece sunt două limbi complet diferite. Totuși, arheologii au venit cu o traducere simplificată a hieroglifelor folosindu-se de alfabetul latin.
Cea mai mare expoziție de obiecte din Egiptul Antic
După cum spuneam, hieroglifele au fost descifrate relativ recent, acum 200 de ani. Pentru a comemora acest eveniment, British Museum din Londra a lansat expoziția „Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt” („Hieroglife : Descoperind Egiptul Antic”).
Expoziția va fi inaugurată pe 13 octombrie și va prezenta inscripțiile și obiectele care i-au ajutat pe oamenii de știință să descopere și să înțeleagă această civilizație antică fascinantă acum două secole.
În cadrul expoziției, care va include și media digitală și audio, vor fi prezentate peste 240 de obiecte. Fiecare dintre ele au contribuit la descifrarea limbii. Piesa centrală a expoziției va fi Piatra de la Rosetta, probabil cel mai important obiect pentru cercetători.
Un alt obiect foarte interesant ce urmează să fie expus este „albia vrăjită”. Este vorba despre un sarcofag de mari dimensiuni din granit acoperit de hieroglife. Se crede că acesta datează încă din anul 600 î.Hr.
„Realizăm 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor anul acesta, realizare care a avut loc în 1822. Am construit expoziția în spiritul lui Jean-Francois Champollion. El a folosit sistemul de scriere egiptean ca o poartă înspre Egiptul Antic și prin descifrarea hieroglifelor a descuiat o civilizație antică despre care oamenii nici nu știau că se afla acolo”, a declarat conform PA Media Ilona Regulski, curatoarea expoziției.