„Start în aventura cunoașterii Universului”, o nouă disciplină pe care elevii o descoperă din toamnă
Începând cu anul școlar 2022 – 2023 elevii din învățământul primar vor avea în programă o nouă disciplină opțională. Ea se numește „Start în aventura cunoașterii Universului”, iar programa a fost elaborată în parteneriat cu Agenția Spațială Română și Comitetul Național Român pentru Astronomie.
Noua disciplină face parte din acele materii numite STEM, adică cele referitoare la știință, tehnologie, inginerie (artă) și matematică. „Intrând în contact cu elemente de știință, tehnologie, inginerie și matematică, într-o prezentare aplicată și cu accent ludic, în care arta poate fi o formă extrem de utilă pentru a media această cunoaștere umană, copilului încurajat să experimenteze, să observe și să cerceteze i se va forma o dependență pozitivă pentru curiozitate. Pus mereu în contexte noi, într-o prezentare adaptată vârstei, copilul va putea sesiza oportunitățile și limitele științei, va putea înțelege și interpreta acțiuni prin prisma efectelor lor pozitive sau negative și, de la un anumit nivel, va dori să găsească soluții la problemele cu care se confruntă la nivel personal sau ale comunității”, se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Noua disciplină se va regăsi în orarul elevilor o dată pe săptămână, pe parcursul a doi ani școlari, la alegere dintre clasele de învățământ primar, în funcție de particularitățile / specificul unității de învățământ și de nevoile de învățare, disponibilitatea elevilor și de bugetul de timp.
Ce vor învăța, concret, elevii
Parcurgând această disciplină elevii din clasa pregătitoare, clasa a I-a și a II-a vor cunoaște și înțelege noțiuni generale de științele vieții, științele pământului și astronomie. Pe de altă parte, cei din clasele a III-a și a IV-a vor aprofunda aceste informații. Concret, copiii vor învăța despre sistemul solar, despre cum e viața în spațiu, ce sunt și ce fac astronauții, dar și cum se confecționează un costum de astronaut.
Competențe dobândite de elevii din clasa pregătitoare, clasa a I-a și a II-a:
Identificarea și descrierea primară a unor elemente / procese / fenomene din realitatea înconjurătoare, prin observare directă sau indirectă;
Explorarea unor elemente/procese/fenomene specifice din realitatea înconjurătoare;
Valorificarea – în contexte simple, diverse – a relațiilor dintre elementele / procesele / fenomenele din mediul apropiat.
Competențe dobândite de elevii din clasele a III-a și a IV-a
Evidențierea unor caracteristici ale elementelor / proceselor / fenomenelor din realitatea înconjurătoare;
Corelarea unor elemente / procese / fenomene specifice din realitatea înconjurătoare;
Valorificarea — în contexte simple, diverse — a relațiilor dintre elementele/procesele/fenomenele din spațiul cosmic.